A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2011. augusztus 9., kedd

Anyád helyett szőranyád!

Az érthetetlen cím csak a kiváncsiságot volt hivatott felkelteni, reméljük, hogy sikeresen, mert nagyon-nagyon kellene egy kis figyelem. De hogy mégis miért "szőranyázunk" itt össze-vissza?

Kezdjük azzal, hogy mi is ez a "szőranya" dolog. Volt idő, amikor a pszichológiában elfogadott tény volt, hogy a gyermek azért kötődik az édesanyjához, mert az kielégíti fiziológiai szükségleteit, eteti, tisztába teszi. Harlow majomkísérleteivel ezt igyekezett megcáfolni.

A kísérlet során majomcsecsemőket elválasztottak az édesanyjuktól és két "műanyával" kezdtek neki a nevelésüknek. Volt egy dróthálóból és egy szőrrel bevont. A drótanya etette a kismajmot, aki ennek ellenére is a szőranyán töltötte az ideje nagy részét, csak az adott számára biztonságot, hogy a szőranyába kapaszkodhatott.

Aztán jött egy vers Merchet Rétától, aki újszerű formába rendezte a Harlow-féle kísérletet és a szintén a biológiából ismert bevésődést:

DALSZÖVEG PÉTERFY BORINAK

Életlen vagyok, mikor előhívsz,
de rejtekemből csak te szólíts
ki. Nevemet formáld arcodra,
mintha a perc nem rólad szólna.
Szembogarad egy lélek-piercing,
tudod, működik az imprinting,
és én megyek utánad, ha hagyod,
s így szőranyád nem én vagyok.


Valahol itt kezdődött el, hogy jó lenne ebből egy póló vagy valami, ami utal erre, hogy fontos az, hogy legyen kibe kapaszkodnunk, hogy követhessünk valakit, hogy legyen közegünk, amelyben magunkat elhelyezhetjük. Így született meg Vitéz Petra grafikusunk segítségével a "szőranya trikó" gondolata, amelyet meg is valósítottunk - mindössze 40 példányban. Közvetlen kapcsolata nincs az esélytelen keverékekkel, de mindenkinek, aki legalább 3.000 Ft-tal támogatja az alap tevékenységi csoport védenceit, a készlet erejéig adunk belőle egyet.


Az adományokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú számlán várjuk, a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy ALAP "SZ".

Az átvétel módjáról a licitfutrinka@gmail.com e-mail címen lehet egyeztetni, ha valaki az ajándékát postán kéri, akkor kérjük, hogy 420 Ft-ot számoljon hozzá postaköltségként.

S hogy mire költenénk a bevételt? Természetesen a gondozásunkban lévő esélytelenjeinkre. Minden hónapban közel 150.000 Ft-ba kerül a lakhatásuk (panziós díj + munkabér rájuk eső része), viszonylag magas az állatorvosi költségük, hiszen egy jelentős részük idős, beteg, kezelésre szorul, emiatt sajnos tetemes állatorvosi tartozást halmoztunk fel, amelyet szeretnénk megkezdeni törleszteni (jelenleg 780.000 Ft tartozásunk van az állatkórház felé!). Emellett létszámstop van, kicsit rugalmasan értelmezve ugyan, de mi közvetlenül nem mentünk most sehonnan kutyát, azokat viszont igyekszünk elhelyezni, akik közvetlenül, elkerülhetetlenül az utunkba kerülnek, így jöhetett az egyik segítőnk munkahelyére besétált nagytestű keverék kan, Pribék, illetve Edna, aki egy vezetőségi tagunkat kereste fel, vagy esetlegesen Hercules, a görög import roti kan. Ők is már bőven a lehetőségeinken túl vannak, de aki talált már rászoruló kutyát, tudja, hogy milyen érzés. Mi pedig csapatként igyekszünk ilyenkor is helytállni, de a cél az, hogy az alap tevékenységi csoport védenceinek számát 10-12 kutya körülire szorítsuk le. Ehhez a plakátolás, hirdetés elengedhetetlen - ha kedvet érzel, jelentkezz az info@futrinkautca.hu e-mail címen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése