A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2016. január 25., hétfő

Esélytelennek lenni

Esélytelennek lenni nem bonyolult dolog, csak meghatározott kategóriákba kell tartozni ahhoz, hogy az örökbefogadás esélye jelentősen csökkenjen függetlenül attól, hogy sokszor a területi elhelyezéskedés és a nem megfelelő fotók, leírás, elérhetőség hiánya is közbeszól. De ha ezektől el is tekintünk, akkor is vannak azok a bizonyos kategóriák...

1. A fekete kutya

Abban nagyjából minden állatvédő egyetért, hogy egy fekete kutyát fotózni nehéz. Aki már próbálta, pontosan tudja, hogy a szemek és az orr hogyan olvad bele a fekete szőrbe úgy, hogy leginkább egy nagy pacára hasonlít az eredmény. De nem csak fotózni nehéz, hanem örökbeadni is. Nem rendelkezünk egzakt statisztikával, de a keverék kutyák közül egészen biztos, hogy legalább öt egyéb színű örökbeadása jut egy fekete kutya gazdához juttatására, és ez az arány valószínűleg még a mi fekete kutya rajongásunkból fakadó elfogultságunkat is tartalmazza. A fekete kutyát nem veszik észre az emberek, a fekete kutyától idegenkednek, a fekete kutya valahogy kevésbé kell, ha van nem fekete is, akit választani lehet.

Krampusz egy 11 hetes keverék szuka - gazdára vagy ideiglenes
befogadóra vár - info@futrinkautca.hu

2. Az idős kutya

Makacsul tartja az a vélekedés, hogy az idős kutyák örökbefogadását azért kell elkerülni, mert ők úgyis hamar meghalnak, s az ember így rövidebb időn belül kell, hogy gyászoljon. Ez persze vitathatatlan tény: az idősebb kutyáknak a várható élettartama rövidebb, mint egy kölyök kutyáé, de ettől nem lesz egyetlen idős kutya sem értéktelenebb. A kapcsolat minősége az, ami fontos, és aki valaha élt már együtt nem nála megöregedett, de utána kidobott kutyával, pontosan tudja, hogy az idős kutyák mennyire bölcs, szerethető és tökéletes társak. Természetesen, aki a nap 24 órájában fut-sportol, és erre keres kutyát, annak továbbra sem az idős kutya a jó választás, viszont azoknak, akik nem akarják a kutyával megváltani a világot, csak egy társat keresnek, aki kimozdítja őket esőben-hóban-fagyban is, és aki odaül melléjük tévét nézni, számukra ideális választás lehet egy idős kutya. Ettől még persze nem fognak tömött sorokban jönni az emberek, hogy tíz év feletti kutyát kérnek, de hátha... Mindennek vége lesz egyszer, így az idős kutyák is elmennek majd. De előre diszkriminálni őket egy későbbi, még be nem következett esemény miatt pont ugyanaz, mint amit az őket kidobó gazdák, vagy az elhunyt gazda után a porondra lépő családtagok is tettek.

Csomorzsi egy 10 év feletti, kistermetű keverék szuka. Félős,
nehezen megnyíló, lelkileg megtört kutya. Gazdára vagy
ideiglenes befogadóra vár - info@futrinkautca.hu

3. A kan kutya

Na, ez meg már hogy? Önmagában a nem nem számít semmit, nem? De! Az emberek, ha társkutyát keresnek, nem akarnak gondot. Egy kan kutya pedig karakánabb, erőszakosabb, mint egy szuka, egy kan kutya remek házőrzőnek, de problémás családtagnak, hiszen mi van, ha neki akar menni egy másik kannak, ha épp tüzelési időszak van, s teljesen elmegy az esze? Ez utóbbira persze a válasz az ivartalanítás, hiszen nálunk minden kan kutya ivartalanítva van, így a tüzelés őket már hidegen hagyja. A dominancia valóban jellemzőbb a kanokra, de egyrészről ezt kezelhető a legtöbb esetben, másrészről pedig ettől nem lesznek kevésbé családi kutyák, csak a falkasorrendre kell jobban odafigyelni. Még ez sem igaz persze mindegyikükre, hiszen a kanok között is vannak igazán finomlelkű jószágok, akik senkinek nem okoznának gondot. Ja, még egy: a jelölés. A kanok jelölnek, s még a szobatisztáknál is előfordulhat, hogy költözés után pár napig ezt-azt megtisztelnek az illatnyomukkal. Ez megtörténhet, nem titok, de ettől a kan kutyák nem lesznek kevésbé szobatiszták, mint a szukák, és a jelölést sem fogják a lakásban túl sokáig űzni, ez egészen biztos.

Tusi egy középkorú, kis-közepes kan. Gazdát vagy ideiglenes
befogadót is keres - info@futrinkautca.hu

4. A viselkedési problémával küzdő kutya

Ha egy kutyával kapcsolatosan előre tudott, hogy valami nem tökéletes vele, az elriasztja az érdeklődőket. Elég hangsúlyozni, hogy sokat ugat, hogy szeparációs szorong, hogy más kutyákkal nem jön ki, hogy szocializálatlan, és ezért retteg, nehezen oldódik fel, hogy odakap, ha valami nem az elképzelései szerint alakul, hogy szökős, hogy... Számtalan dolgot lehet felsorolni, ami miatt egy kutya leírható, ami miatt oldja meg az, aki bevállalta őt, a külvilág számára túl nagy macera lenne a vállalása, vagy ami még rosszabb, elbagatelizálva a problémát "majd ők jöbban tudják"-alapon nagy kockázatot jelentenek, hiszen így nem is figyelnek oda azokra, akik viszont nem véletlenül írják bele egy-egy kutya jellemzésébe, hogy ott van valami, amire figyelni kell. A legtöbb viselkedési probléma kezelhető, előbb-utóbb a kutya jobb lesz, ha nem is tökéletes. De ehhez szinte soha nem elég egy menhely, egy szerető gazda kell.

Cickom egy 5-6 hónap körüli keverék szuka, aki fél az emberektől,
nem keresi a társaságukat. Gazdát keres - info@futrinkautca.hu.

5. A kezelésre szoruló vagy beteg kutya

Ha beteg, akkor nem kell. Ha csak olyan tápot eszik, az drága, és csak a baj lesz vele, csupa macera. Ugye, hogy sokan így gondolják, amikor egy kutyáról kiderül, hogy rendszeresen kezelésre szorul (elég itt egy egyszerűnek és átlagosnak is mondható szemszárazságra gondolni, amit naponta többször kell szemcseppel kezelni), hogy valamilyen betegsége van, amit kezelni szükséges? Az ember a tökéletesre törekszik, így társául sem szeretne tudottan tökéletlent választani. Ilyen egyszerű. Vannak olyan kutyák, akiknek a betegsége valóban egy vagyonba kerül, vannak olyanok, akiknél ez olcsóbban megúszható, de az nem vitatható el, hogy ez bizony extra kiadás és odafigyelés. Vannak gyógyítható betegségek, fertőzések és vannak olyanok, ahol ez bizony egy örök feladat. Mi nem titkoljuk el, ha egy-egy kutyánknál gondolni kell ilyesmire, mert hisszük, hogy aki örökbefogad, annak joga van a rendelkezésre álló információk összessége alapján döntést hozni, de sok esetben, sok helyen nem tudottak ezek a dolgok, később derülnek csak ki. Olyankor mi történik? Visszajön a kutya?

Beni G-nek egy daganat miatt le kellett operáltatni a péniszét,
a vizeletét egy a szukákéhoz hasonló megoldással tudja üríteni.
Speciális, struvit kialakulsa elleni tápot eszik, illetve kúra szerűen
d-mannose port és tőzegáfonyát kap. Gazdára vár - info@futrinkautca.hu.

6. A fogyatékkal élő kutya

Ha egy kutya vak, süket, mozgássérült vagy értelmileg akadályozott, ott már csak egy nagyon szűk réteg az, akinek egyáltalán megfordul a fejében, hogy segítsen, és közülük a többségnek már van kutyája. A fogyatékkal élő állatok, pont úgy, ahogy egyébként a fogyatékkal élő emberek is, periférián vannak, hátrányos helyzetűek, s még akkor is erősen fennáll a gazdátlanná válás esélye, ha amúgy családban vannak, amikor kiderül az állapotuk, vagy megtörénik a baj. Az örökbeadásuk rendkívül nagy felelősség és nagyon-nagyon kicsi esély van rá, hogy bekövetkezik. Ami viszont furcsa, hogy a súlyos fogyatékosokkal az enyhébb esetek nagyjából egy kalap alá vehetők, ők pont ugyanannyira nem kelendők, mintha komolyabb gondjuk lenne.

Gipsz nem idős, nagyon kedves, simulékony. Egy lövedék
miatt az egyik mellső lábát nem használja. Gazdára vár -
info@futrinkautca.hu.

7. A siheder kutya

A kölyök léten túl, valahol az öt hónapos kor körül elkezdődik az az időszak, amikor egy kutya beragad. Nem azért, mert problémás, nem azért, mert nem szép vagy kedves, hanem mert siheder. Aki kölyköt szeretne, annak ez az életkor már túl idős, aki viszont nem szeretne kölyköt, mert egy kiforrott személyiségű kutyában gondolkodik, annak egy 5-10 hónapos kutya még bőven kölyök. A 22-es csapdája helyzet. Sajnos, ha egy kutya ebben az életkorban kerül hozzánk, akkor jó eséllyel hosszú hónapokat fog várni, míg végre valaki mellette teszi le a voksát. Nem tudjuk, hogy mi kellene ahhoz, hogy ez a helyzet változzon, de sajnos a tények makacs dolgok, a sihederség önmagában hátrányos helyzetet eredményez.

Biobarka egy 5-7 hónap közötti keverék kan,
rossz körülmények közé született. Ideiglenes befogadót
vagy végleges gazdát is keres - info@futrinkautca.hu.

8. A nagytestű kutya

Benti tartás előírása mellett a nagytestű kutyák nagyon komoly hátránnyal indulnak. Egy kisebb kutya remek családtag lehet, de egy nagyobb jószág maradjon csak a kertben, hiszen ki tudja, hogy mit söpör le a farkával, mire ugrik fel, meg amúgy is, tartja magát a vélekedés, hogy nagy kutya egyenlő nagyobb mozgásigény és több tennivaló. Mi szeretjük a nagyobb termetű kutyákat, mert impozánsak, szépen, sokkal kevésbé jellemző rájuk a kompenzáló "folytonugatás" vagy az idegrendszeri okokra visszavehető kapkodás. Kényelmes velük sétálni, nem kell cipelni őket a lépcsőn, ha valaki az utcán meg akarna minket támadni, kétszer is meggondolná, hogy mit csinál. Egy nagytestű kutya pont ugyanolyan öleb tud lélekben lenni, mint kisebb testű fajtársai. Az örökbefogadók szemüvegén keresztül viszont ezek a kutyák a "nem" halmazba sorolódnak, mert igenis, ebben az esetben a méret lényeges.

Diszkó nem idős, de nagy termetű. Jelenleg a kennelsoron
várja, hogy legalább egy ideiglenes befogadója akadjon, de
egy gazda lenne az igazi - info@futrinkautca.hu

9. A "harci kutya" ősökkel is rendelkező

Volt egy rövid időszak, amikor kifejezetten divat volt staffordshire terriert tartani, mostanra már biztosan nem az, viszont a szegényebb régiókban még mindig a kedvenc tartott kutyaféle, így a tisztasági szintje már jelentősen csökkent, ellenben ott van minden keverékben. A fejforma, a húzott szem, a mokány test mind-mind bizonyítják, hogy valahol a felmenők között legalább egy stafford is jelen volt, ez pedig egyet jelent a kiközösítéssel. Egy "harci kutya" problémás, agresszív, kiszámíthatatlan. Sok állatvédő szervezet tudatosan nem is ment ilyen kutyákat, nekünk mindig van egy-egy ilyen típusú keverékünk is, pont az esélytelenségük okán. Általában nem emberevők szerencsére.

Pejva az emberekkel extra kedves, de más kutyákkal vagy
egyéb élőlényekkel agresszív, tartása ezért csak tapasztalt
gazdának ajánlott. Ideiglenes befogadót vagy gazdát is keres -
info@futrinkautca.hu.

A jelen bejegyzésben szereplő kitételek a Futrinka Egyesület közel tíz éves működési tapasztalatán alapulnak. A bemutatott kutyák mindegyike gazdára vár, többen ideiglenes befogadót is keresnek. Ha úgy gondolod, hogy pont te lehetsz az, aki valamelyikük számára a szerető otthont jelentheted, az info@futrinkautca.hu e-mail címen tudsz velünk kapcsolatba képni. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése