A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2015. augusztus 12., szerda

Az örökbefogadás menete

Sokszor és sokan felteszik azt a kérdést, hogy na jó, de hogyan lehet örökbefogadni, mi az örökbefogadás menete. Mivel több levélben kell újra és újra leírnunk a kérdésre a választ, röviden mindenki számára hozzáférhető módon összefoglaljuk.

Első lépésként az érdeklődő ír egy bemutatkozó levelet, amely lehet egy konkrét kutyára, vagy általánosságban valamilyen, általa körülhatárolt kutya típusra vonatkozó.
(Az első esetben szeretné örökbefogadni Buksit, a közepes keveréket, a második esetben gyerekbarát, fiatal és aktív, maximum közepes méretű keverék kutyát keres, lehetőség szerint szukát - a példa kedvéért.)

A levelet mi elolvassuk, megválaszoljuk, ha nem pontos vagy nem egyértelmű számunkra az örökbefogadással kapcsolatosan benne megadott információ, további kérdéseket teszünk fel. Az egyeztetés végére tudni fogjuk, hogy az adott érdeklődő megfelelő  jelölt lehet-e az adott kutyának, vagy az adott kutyának nem, de más kutyánknak igen, vagy nem fog tudni tőlünk örökbefogadni. Erre vonatkozóan is visszajelzünk.

Ezt jellemzően, de nem kötelező jelleggel egy látogatás követi, amikor a leendő gazdi elmehet személyesen megismerni az egyezetés alatt lévő kutyát. A látogatáshoz előzetes egyeztetés szükséges, illetve fontos tudni, hogy a kutyáink nem egy helyen látogathatók, különböző panziókban és befogadóknál élnek.

Ha a látogatás sikeres, vagy nem szükséges megvalósítani, s minden paraméter rendben van az örökbeadáshoz, akkor jellemzően már telefonon egyeztet az Egyesület fuvart bonyolító tagja az örökbefogadóval, hogy hová és mikor viheti a kutyát.

Minden esetben mi visszük házhoz védenceinket, hogy lássuk, hogy hová kerülnek. Ha nem megfelelő körülményeket találnunk, vagy a kutya szempontjából nem megfelelő a helyzet a személyes találkozás alapján, a kutyát nem hagyjuk ott, de ilyen minden 500. örökbeadásra jut egy.

Örökbefogadási szerződést kötünk, ebben a tartással kapcsolatos összes fontos kikötést rögzítjük, de azt is, hogyha a kutya mégsem maradhatna bármi miatt, akkor csak hozzánk kerülhet vissza, tovább nem ajándékozható.

Az örökbefogadott kutyákról örömmel fogadjuk és várjuk is a híreket, a kezdeti időszakban sűrűbben, azt követően már csak több havi, évi ütemezéssel, de mindig arra kérjük az örökbefogadókat, hogy tiszteljenek meg minket ezzel.

Ez az általános menet, de vannak különleges szabályok is:

- ha kölyök kutyát adunk örökbe, amíg immunizált nem lesz, addig kérésre sem látogatható a magas fertőzésveszély miatt,
- a kölyök kutyáknál a szerződésben rögzített módon kell folytatni az oltási programot, illetve kötelezően át kell esnie a kutyának 10-12 hónapos kora körül az ivartalanításon,
- idős vagy tudottan beteg, kezelésre szoruló kutyánál a kezelésre vonatkozó szabályokat ismertetjük a gazdával, ezt rögzítjük is, ennek fényéban tudja eldönteni, hogy tudja-e vállalni, vagy sem,
- külföldre partnerszervezeteinken keresztül, vagy örökbefogadási szempontból ellenőrzésre alkalmas örökbefogadóinkon keresztül adunk örökbe.

Az örökbefogadás díjmentes, de adományokból működünk, így minden támogatást megköszönünk. Ha minden örökbefogadó csak egy kis összeggel támogatna minket havi szinten, már sokkal egyszerűbb lenne az életünk, nem kellene azon aggódnunk, hogy miből finanszírozzuk az egyre magasabb, a mentéshez kapcsolódó költségeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése