A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2015. január 2., péntek

Legalább egy meleg, biztonságos átmeneti családot!

Minden kutyánknak szeretnénk szerető, meleg otthont találni, leginkább véglegeset, de amíg az örökbefogadó család befut, egy ideiglenes befogadó család is hatalmas lehetőséget jelentene számukra, hiszen... Hiszen mindegyik kutyának igénye, hogy családban élhessen, illetve igénye az is, hogy megtanuljon, megtapasztaljon olyan dolgokat, amelyeket csak egy családban tehet meg, mi pedig így többet megtudhatunk az adott kutyáról, ami az örökbeadhatóságát is jelentősen javíthatja. Aztán vannak még olyan praktikus dolgok is, mint a rendszeres orvoshoz járás biztosítása, egy-egy műtét utáni biztonságos lábadozás...

Mit vállal az ideiglenes befogadó?

Az ideiglenes befogadó, ahogy a neve is mutatja, nem végleges gazda, hanem egy-egy kutya átmeneti gondozását vállalja, ami jó esetben a kutya gazdára találásáig tartó időszakot jelenti. Ez az időszak eltérő lehet, de az esélytelen keverékeknél célszerű hosszabb idővel számolni, hiszen ezekért a kutyákért általában nincs tolongás. Az ideiglenes befogadó segít a kutyák szocializációjában, sétáltatja, szeretgeti, szobatisztaságra szoktatja, megismeri a kutyát, hogy ezzel növekedjenek a gazdisodási esélyei. Ha meg tudja oldani, biztosítja az orvoshoz való eljuttatását, amennyiben erre szükség van. Ha a befogadó igényli, az egyesület biztosítja a kutyák tápját, parazitamentesítő szereit is, de az állatorvosi költségek mindenképpen minket terhelnek.

Örökbefogadhatja-e a nála lévő kutyát az ideiglenes befogadó?

Többször előfordul, hogy valaki nem tervezett, csak átmeneti otthont biztosítani egy-egy kutyának, de aztán becsap a szerelem, s a kutya marad. Az ideiglenes befogadóknak van lehetőségük örökbefogadni a náluk lévő kutyát, de figyelembe kell venniük, hogy csak a kutya hozzájuk kerülésének első két hetében van elsőbbségük minden más érdeklődővel szemben, utána már, ha valakit ellenőriz az Egyesület vagy valamelyik külföldi partnere, s az ellenőrzés sikeres, akkor a kutya elköltözik. Természetesen amíg nincs érdeklődő, addig az örökbefogadás bármikor meg tud történni.

Kik azok, akik most kiemelten keresnének átmeneti családot és miért?

Minden kutyánk, aki a kennelsoron vagy fizetős panziós helyen él, örülne, ha ideiglenes befogadóhoz költözhetne, s örülnénk mi is, hiszen ezzel a havi többszázezer forintot kitevő panziós költségeink csökkenhetnének amellett, hogy a kutyáink családokba költözhetnének, mégha átmenetileg is. A felszabaduló források pedig újabb segítséget, lehetőséget jelentenek egy másik rászoruló számára. Tudjuk azonban, hogy az általunk mentett kutyák (és macskák) nem abból a kategóriából kerülnek ki, akikért nagy a tolakodás, hiszen kifejezetten az esélytelenek közül válogatunk, így ideiglenes befogadókat találni éppen olyan nehéz, mint végleges gazdikat. De nem adjuk fel, mert egyszer sikerülnie kell.

Ha valaki jelentkezne valamelyik kutyára gazdiként (de jó is lenne!) vagy ideiglenes befogadóként, az info@futrinkautca.hu e-mail címen teheti meg. Elsődlegesen Budapestről és Pest megyéből várjuk a jelentkezőket hogy az esetleges állatorvosi fuvarokat meg lehessen oldani. Köszönjük!

Vakolat egy felnőtt, kis-közepes termetű, hosszabb szőrű keverék kan, aki a kisvárdai menhelyről érkezik, az oltási programját már megkezdtük. Jelenleg több kutyával van egy kennelben, mindenkivel jól kijön, az emberekkel is barátságos, nyitott kiskutya. Valószínűleg árnyékokat érzékel, de érkezését követően vár rá egy szemészeti vizsgálat, ahová el kellene majd jutnia, s ebben nagy segítség lenne, ha tudna segíteni a leendő ideiglenes befogadó, mint ahogy a szemész orvos által javasolt kezelés biztosítására is, ha van egyáltalán kezelés. Vár majd még rá néhány általános orvosi beavatkozás is, mint a chipezés, az oltási program folytatása, szívféreg-teszt és ivartalanítás, de ezeket mind-mind egyeztetjük a leendő átmeneti otthonával.

Bangócs egy felnőtt angol buldog keverék szuka, aki szintén a kisvárdai menhelyről érkezik, az ő oltási programját is megkezdtük. Ő nem jön ki sajnos más kutyákkal, vagyis ideig-óráig igen, de utána, ki tudja miért, már nem viseli el őket, a társát sajnos a kennelben egy éjszaka során megölte - lehetett szándékos vagy baleset is, de mivel megtörtént, Bangócs egyedüli kutyának ajánlott azzal, hogy az utcán valószínűleg soha nem lesz gondja más kutyákkal. Eddig valószínűleg szaporítós kutya volt, elég leharcolt szegényke. Emberekkel végtelenül kedves, úgy csóválja a fenekét, hogy majdnem szétesik. Az oltási programját kell folytatni, vár rá egy chipezés, illetve egy szívféreg-teszt, illetve egy ivartalanítás.

Pejva egy felnőtt staffordshire terrier keverék szuka, akit egy út mellett tettek ki, s aki szorgalmasan várta, hogy majd érte menjenek, de ez nem történt meg... Ki hitte volna rajta kívül...? Pejva egy végtelenül barátságos, ragaszkodó kutya, aki szaporítós múlttal rendelkezhetett. Más kutyákkal egyelőre nem teszteltük, s elsődlegesen egyedüli kutyának javasolnánk őt. Az oltási programját kell folytatni, illetve egy szívféreg-tesztje hiányzik. Az ivartalanításon már átesett, de majd a varratszedést meg kell oldani. Pejva karanténjában az egri Állatokat Védjük Együtt csapata segít.

Lujzi egy 8-9 év körüli bullmasztiff szuka, aki több, mint egy éve van a gondozásunkba, s aki egy fizetős panziós helyen él, de nagyon szeretne egy kényelmes, meleg, családi otthont magának. Sajnos ő más kutyákkal nem jön ki, így egyedüli kutyának ajánlott kizárólag. Az emberekkel, a gyerekeket is beleértve végtelenül barátságos, nagyon élvezi és szereti az emberek társaságát. Pórázon szépen sétál, autózni is tud, egyértelműen volt gyerekszobája. Az éves oltásait kell csak ismételni, más tennivaló nincs vele.

Sodó egy felnőtt, nagyobb termetű keverék kan, akinek rendkívül rövid a szőre, így a tárnoki kennelsoron meglehetősen fázik, ami folyamatos súlyvesztésben is megjelenik. Sodó egy határozottabb kutya, így egy hozzáértő ideiglenes befogadót keresne, aki sokat foglalkozik vele, s akit el tud fogadni "felettesének". Más kutyákkal nem jön ki, így egyedüli kutyaként költözne, ha valaki vállalja. Ha összeszedné magát, akkor egy 40 kg körüli, csupa izom szépség lehetne, de most nagyon sovány. Az éves oltásait kell csak ismételni, más tennivaló nincs vele.

Pisze egy fiatal-felnőtt, közepes termetű keverék szuka, akinek még soha nem volt gazdája, egy menhelyen nőtt fel, mi onnan vettük át. Szépen megtanult pórázon sétálni, s számtalan számára új, s ebből fakadóan veszélyesnek minősülő dologgal megismerkedett már, de a félelmei most is megvannak, így egy hozzáértő, türelmes ideiglenes befogadó lenne számára ideális. Akiket nem ismer, azokkal nagyon visszafogott, kerüli is őket, de akiket ismer, azokkal játékos. Imádja a vizet,a  pancsolás a mindene. A pórázról nem elengedhető még kutyafuttatóban sem, mert utána bármitől képes pánikba esni, s akkor nem lehet begyűjteni. Szeretnénk neki megmutatni, hogy milyen családban élni, s biztosítani, hogy megtanulhassa a lakásban élés szabályait. Nála kisebb termetű, elsődlegesen kan kutyák mellé mehet. A nála nagyobbaktól fél, a szukákkal dominanciára hajlamos. Az éves oltásait kell csak ismételni, más tennivaló nincs vele.

Gamandor több, mint egy éve a kennelsorunk lakója. A barátságos óriás ezalatt az idő alatt megtanulta, hogy az emberekkel megéri együttműködni, kétszer is járt kutyaiskolába, így tud pórázon sétálni, illetve ismeri az alapvető vezényszavakat. Néha hajlamos túlpörögni, de ez is kezelhető. Nagyon szeretetigényes, érdeklődő kutya. Szuka kutyákkal összeszoktatható, de a termete miatt kistestű szuka mellé nem ajánljuk. Kanokkal nem jön ki. Valószínűleg soha nem élt még lakásban, ezért is, no, meg a rövid szőre miatt is szeretnénk találni számára egy átmeneti befogadó családot. Az éves oltásait kell csak ismételni, más tennivaló nincs vele.

Gipsz szintén a kennelsoron él, s neki azért kellene egy befogadó, mert rá viszont még sok orvosi vizsgálat vár... A bal mellső lábát nem használja, a korábbi információ az volt, hogy egy autó roncsolta a mancsát, de aztán kiderült, hogy a vállában van egy légpuska lövedék, valószínűleg az okozott olyan neurológiai károsodást, amely miatt a mancsában az inak görcsbe húzódtak, s mostanra már az ujjai sem egészségesek. Vár rá egy neurológiai vizsgálat, hogy tudunk-e még valamit tenni a lövedékkel, illetve utána valószínűleg speciális torna és/vagy kutyaúszás is, ahová rendszeresen el kell jutnia. Gipsz jól kijön más kutyákkal, az emberekkel is barátságos, de félénk, nehezebben oldódik fel, s valószínűleg még nem nagyon volt tapasztalata jó emberekkel sem, nemhogy egy igazi gazdival. Ráérősebb, autóval rendelkező befogadót szeretnénk számára találni. 

Beni G. valójában kakukktojás, mert ő most is benti tartással él egy költségtérítéses helyen, de az ő esetében azért szeretnénk egy ideiglenes befogadót találni, hogy megismerjük a viselkedését akkor, ha nincsenek körülötte más kutyák, mert bár alapvetően kijön velük, de nem igényli a társaságukat, mint ahogy alapvetően az emberét sem, s ha valami nem tetszik neki, odakaphat, haraphat, így csak rutinos befogadó jöhet szóba, idősebb emberek vagy gyerekek mellé nem mehet. Beni egy 9 éves gordon szetter, aki egy válás miatt került hozzánk, de korábban láncon tartották, így nem sokat tanult az emberekkel való kommunikációról sem...

Kérjük, hogyha valaki valamelyik kutyánkat, akár a fentieket, akár valamelyik "könnyebb esetet" vállalni tudná, jelentkezzen az info@futrinkautca.hu e-mail címen.

Az utóbbi időben azonban sajnos több olyan jelentkezőbe is belefutottunk, akik egy nap után bedobták a törölközőt, mondván: mégsem készültek fel egy kutyával kapcsolatos dolgokra, s ilyenkor nekünk teremtődik egy nem várt feladat: elhelyezni valahová a kutyát, ami nem visszalépés számára. Ez pedig jellemzően nem egyszerű. Így kérjük, hogy aki jelentkezik, alaposan gondolja végig, hogy képes-e egy sokszor nem egyszerű, adott esetben problémák sorát felvonultató kutyával megosztani több hétig, akár hónapig a lakását, életét, s csak akkor írjon, ha erre igen a válasz. A kutyák nem tárgyak, nem tudjuk őket ide-oda dobálni. Köszönjük!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése