A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2015. január 4., vasárnap

A kinti tartás is ugyanolyan jó - miért nem adtok így örökbe?

Gamandor is családtag szeretne lenni
Az egyszerű válasz: mert ez ellenkezik az Egyesület örökbeadási protokolljával. Ami igaz is, de általában azokat, akik ezzel a kérdéssel támadólag nekünk ugranak, ez nem nyugtatja meg, sőt! Sokszor olvastuk már, hogy miféle állatkínzók vagyunk, mert nem adunk oda csak kerti tartásra egy-egy kutyát, de mi inkább leszünk "állatkínzók", mintsem bármelyik védencünk számára rosszabbat adjunk, mint amit adhatnánk. S bár alapvetésként azt gondoljuk, hogy aki nem tudja elfogadni az örökbeadási feltételeinket, az ne tőlünk akarjon kutyát, igyekszünk összefoglalni, hogy miért született meg alakulásunkkor ez a döntés.

Mi szól a csak kerti tartás ellen - avagy miért döntöttünk alakulásunkkor úgy, hogy csak benti tartással adunk örökbe?


A biztonságos falka

Amikor egy kutya együtt él a saját gazdáival, egy szoros, egymásra utalt csoportot, ha úgy tetszik, falkát alkotnak, amelynek a kutya is szorosan részét képezi, s pontosan tudja, hogy ő oda tartozik, s hogy a hierarchiában hol helyezkedik el. A kutya megtanul kötődni, s érzelmileg is kapcsolódik az őt örökbefogadókhoz amellett, hogy megtanulja az együttélés szabályait. Tapasztalataink szerint továbbá nem csak a kutya kötődik jobban, hanem az örökbefogadók is szorosabb érzelmi köteléket alakítanak ki a kutyával, ha a hajlékukat és nem csak a kertjüket osztják meg vele, így sokkal természetesebb a napi séta, az együtt kirándulás és minden ilyesmi. A kerti kutyák hamar megtanulják, hogy "most túl hideg van" ahhoz, hogy a gazdi foglalkozzon velük, vagy túlságosan esik az eső, vagy túl koszos a kutya bundája ahhoz, hogy a gazdi a kutya közelében akarjon tartózkodni. A távolságtartás pedig a vágyat fokozza, így a kutya ugrál, lelkesedik, figyelmet követel, ami csak rosszabbá teszi a helyzetet, hiszen "jaj, koszos a mancsod, ne ugráld össze a ruhám". A benti tartás tehát a valahová tartozást és az érzelmi köteléket, biztonságos adja meg a korábban nélkülöző kutya számára, mi pedig ezt elengedhetetlennek tartjuk.

A rövid szőr nem melegít, a test fűtése rendkívüli energiát igényel a kutyától
A biztonságos elhelyezés

A kutyák az örökbefogadásukat követően nem kötődnek azonnal, illetve vannak szökésre hajlamosabb kutyák is, akiket vonz a külvilág, így nincs az a kert, ahonnan ne tudná egy szökni akaró kutya megtalálni az utat kifelé: akár a kerítésen át, akár alatta. Mi nem azért mentjük meg ezeket a kutyákat, hogy utána egy autó alatt végezzék, vagy örökre elvesszenek, nem szeretnénk megadni a véletlen esélyt sem, hogy el tudjanak szökni, mert felügyelet nélkül maradnak egy nyitott területen. Emellett ezeknek a kutyáknak ez előélete sem ismert, így nem tudjuk, hogyan reagálnak egy hirtelen viharra vagy ha valaki petárdát dob az udvarba, vagy csak valami nagy robajjal jár - könnyen megriadhatnak, s egy pánikba esett kutya menekül, a kertből pedig kifelé vezet az út. Emellett sajnos meg kell emlékezni a rosszindulatú szomszédokról, akik feljelentik a gazdit, ha a kutya ugat, márpedig a kertben tartott kutyák többsége előbb-utóbb őrzi a területét, s az ugatással jár. Egy kertbe bármit be lehet dobni, így nem lehet kizárni azt sem, hogy valaki méreggel akarjon bosszút állni a kedvencünkön, illetve ha valaki egy ivaros szaporítós alanyt gondol felfedezni valahol, akár el is lophatja. Nem, ennek nem szeretnénk egyik kutyánkat sem kitenni: még a kennelben élő kutyáink sem maradnak soha felügyelet nélkül a kifutón, amikor nincs velük ember, biztonságosan zárt helyen vannak, ahonnan nem tudnak megszökni.

Elhanyagolt szőrzet - a kertbe ez is jó lesz?
A kert emellett túlságosan kiteszi a kutyát az időjárásnak, ha esik, ő ázik, ha hideg van, ő óhatatlanul ki van téve ennek, hiszen hiába a fűtött kutyaház, attól ő még kimozog onnan, így pedig az olyan betegségeknek is nagyobb az előfordulási esélye, mint a felfázásos betegségek, illetve a későbbiekben az ízületi betegségek. Emellett a hosszabb szőrű kutyák esetében a csak kerti tartás sokszor az elhanyagolt szőrzetet is eredményezi, hiszen miért trimmeltetné meg valaki a kutyáját, ha úgyis a kertben van.

Mivel Egyesületünk olyan kutyafajtákat is ment, amelyek hajlamosak a szabadtéri alkotásra, így a kert is veszélybe kerülhet, hiszen aki látott már egy óriás lyukakat ásó tacskót, az tudja, hogy mellettük egy kert az nem marad sokáig kert amúgy sem, de a lyukak tökéletesek a kerítés alatti szökés előkészítéséhez is.

Még a hangulatváltozás is azonnal észlelhető
A biztonságos élet

Akivel együtt élünk, aki ott van mellettünk a lakásban, annak ismerjük minden rezdülését, mozdulatát, még az illatát is, így ha valami "elromlik", sokkal előbb észrevesszük, mintha csak egy buksi simogatás erejéig találkozunk a kutyánkkal. A bent tartott kutyák esetében bármilyen betegség vagy sérülés sokkal gyorsabban kiderül, s ez adott esetben az életüket is jelentheti.

Röviden tehát ezek az érvek, de valójában nem kell érvelnünk. Szeretnénk, ha mindenki megértene, egyetértene, s elfogadná ezt. Nincs az a kutya, akit mi egy kertben szeretnénk látni, s bár ezerszer is leírhatja akárki, hogy a kertben is milyen boldogak a kutyák, sőt, még boldogabbak, mint egy lakásba zárva, mi hiszünk abban, hogy egy rendesen lemozgatott, sok-sok ingernek kitett, de bent tartott kutya boldogabb.

Aki tehát tőlünk szeretne örökbefogadni, az elfogadja, hogy a kutya társ, s mint olyan, a lakásban a helye ott, ahol a gazdinak is. (Ez nem jelenti természetesen azt, hogy egy ágyban is kell aludni velük, ilyen előírásunk nincs. A legtöbbször ez valahogy mégis így alakul, de nem az előírásaink miatt.)

Végezetül: mi nem mondjuk azt, hogy aki kinn tartja a kutyáját, az egyben biztosan rossz gazdi is, ezt mi nem ítéljük meg, mint ahogy azt sem, hogy több szervezet ad kerti tartásra is örökbe kutyát, illetve sok helyen nem is ellenőrzik, hogy hová kerül a kutya (így mondjuk akár egy lánc végén is kiköthet), ez az ő dolguk. Nem szeretnénk magunkat összehasonlítani másokkal, mert az ő szabályaikat ők alkották meg, a mi szabályainkat pedig mi. És az örökbeadásainknál nem az ő, hanem a saját szabályainkra vagyunk tekintettel, erre kérünk tehát mindenkit, aki valamelyik kutyánk befogadására jelentkezik. Köszönjük!

Hektor ideiglenes befogadóinál most is lakásban él

 

16 megjegyzés:

  1. Nálunk a kutyusok külön házrészbe vannak, ahol van fűtés és szabad ki-be járás. A két nagy nem is tudna megmaradni a lakásba. Számukra az esti házőrzés a legnagyobb öröm! Mikor a legújabban befogadott Lili bőr és gyomorműtéte után a lakásba tartottuk, amíg fel nem épül, minden este vele aludtunk és mikor felgyógyult, nem sértődött meg, hogy kiraktuk a "kutyaházba". Hamar összehaverkodott a többiekkel!

    Nálunk a kutyák szintén családtagok, mindent megkapnak tőlünk, 2 havonta rutinvizsgálatra visszük őket, naponta sétáltatjuk és minden nap játszunk velük. Mindegyik örökbefogadott, és lelkileg sérült volt, mikor ide került hozzánk, most viszont ragyognak a boldogságtól!
    Szerintem túl szélsőséges ez a gondolkodás. Lehet, hogy ezáltal megfosztjátok a kutyákat olyan gazdiktól, akik valóban szeretnék az örökbefogadott kutyust, még akkor is, ha nem tartják bent. Én sem szeretem a kutyaszőrt, pláne ha a szőnyegen, a bútoron, a kanapén vagy a konyhában(!!!) találkozok velük! Ráadásúl kisgyerek is van a lakásban. A kutyusok előszeretettel szeretik nyalogatni egymás vagy a saját feneküket, illetve a kert végi kakába vagy a kajamaradékba belehemperegni, majd foggal vakarózni. Hiába való a 3 naponta fürdetés és a napi 1x kakafelszedés. Szóval mi jó gazdiknak tartjuk magunkat és szvesen csatolnék képet a négy egoista kutyáról, akiken már a lelki sebeknek nyoma sem látható, hogy így is mennyire boldogok velünk, pedig ki vannak "rekesztve" a lakásból! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ráadásul kisgyerek is van. És akkor mi van?

      Törlés
    2. Lehet, hogy tenyleg talalnanak olyan felelos gazdit, aki kinti tartassal is ugyanugy gondozza a kutyat, de mi van, ha nem? Az orokbefogadasi szabalyzat szerintem pont ezt a "ha" szocskat akarja eltuntetni, es igy konnyebben akadalyozzak meg, hogy a kutyus ismet rossz helyzetbe kerulhessen. Szerintem ez a szabalyzat igy jo, ahogy van.

      Törlés
  2. "Emellett a hosszabb szőrű kutyák esetében a csak kerti tartás sokszor az elhanyagolt szőrzetet is eredményezi, hiszen miért trimmeltetné meg valaki a kutyáját, ha úgyis a kertben van."
    A trimmeltetés nem alap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, egy szálkás szőrű tacskónál alap, mert a szőre gondozásához hozzátartozik.

      Törlés
  3. Jó a szabály, csak így lehet igazi a kötődés.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szélsőséges szabálynak tartom. Felettünk a 4. emeleten lakik egy hosszúszőrű puli-keverék kutyus, aki naphosszat kaparja az ajtót és vonyít. Naponta maximum 1x viszik le, vagy annyiszor sem... Ha végre leviszik az egész háztömb zeng a kutyától, mert szerencsétlen annyira boldog, hogy lemegy. Többször tettünk feljelentést a gazdi ellen, nem a zaj miatt. Ez egyszerűen állatkínzás...Állatvédőknek is szóltunk, nem történt semmi. A kutyus mai napig a 4.emeleten szenved és kaparja az ajtót.
    Szerintem egy kutya boldogsága nem azon múlik, hogy kinti vagy benti-e a tartása. Egy kinti kutyusnak is meg lehet adni mindent, esetleg néhai bejárást adni a házba. De egy benti kutya is szenvedhet... Minden azon múlik, hogy milyen a gazdi.
    Persze tudom, hogy 1-1 örökbefogadásnál nem derül ki, hogy milyen emberekkel állunk szemben. Nehéz ügy. ://

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy szabály, lehet szélsőségesnek tartani, akárminek, de az Egyesület örökbeadási elveinek egyike. Nincs kivétel alóla. Aki nem tudja ezt biztosítani, nem tőlünk fog örökbefogadni. Mi nem mondjuk, hogy ő rossz gazda, de tőlünk nem kap kutyát. Ilyen egyszerű.

      Törlés
    2. Nagyon helyes... ezért örökbe nem adott kutyákat meg le kell szarni...elvek azok nagyon fontosak!Én is és az ismeretségi körömben egy hölgy is ezek miatt lépett vissza az örökbefogadástól pedig mind a kettőnknek van már egy kutyusa!A hölgy végül vett egy másikat egy tenyészőtől!Csak így tovább!

      Törlés
  5. A hozzászólók tökéletesen alátámasztják azt, mért nem ad csak(!) (kutyaházas, kertes, lakásból kitiltott) kinti tartásra örökbe az Egyesület. A "legszebb" és egyben a "kedvencem", ami mindent visz "Ráadásúl kisgyerek is van" (hosszú ú-val) csodálatos!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanezt tudnám írni, de kétszer minek? :D
      Zseniális.

      Törlés
  6. Nalunk négy kutyák a lakásba élnek. Minden nap kétzer megyünk sétálni, egy nagyob kert is van oda bármikkor mehetnek ha otthon vagyunk és szép az idö. Olyan baromság ha azt mondják hogy a kutyát nem lehet a házhoz szoktatni. 3 nap alat szobatiszta voltak és minden 4 kutyat a menhelyröl hossztunk. Egy kutya nagyon szivesen az embernél van, azt jelenti hogy nalunk a lakásba szertne élni és nem egyedül egy kertbe vagy egy udváron.

    VálaszTörlés
  7. Vajon van összefüggés a helyesírás és a kerti tartás között?

    VálaszTörlés
  8. Ha lesz kutyám, a kertben fog lakni. Lesz kennele is, a viharos, petárdázós éjszakákra, kutyaháza, iskolába fogok járni vele, meglesz mindene, de be nem jöhet. Egyrészt azért, mert házőrzőt szeretnék. Ezt a kanapéról nem lehet. A másik, hogy a ház a macskáké. Tudom, a legtöbb kutyatulajdonos irtó büszke, ha a kutya megöl egy macskát, én nem. Így egyszerű, a kutya nem jöhet be, a macska meg természetesen nem mehet ki.

    VálaszTörlés
  9. Belefutottam már ebbe az írásba a német fajtamentő dog oldalon. Ha rövidszőrű, kicsi, sérült stb., kutyáról van szó, akkor értem a benti tartás feltételét. A vizslánk bent lakik, ő még lakásban került hozzánk, szóba sem jött falura költözésünkkor, hogy kiebrudaljuk a kertbe. Befogadtunk viszont egy komondort, aki természetesen kint lakik (elzavarja a rókát, ugat, jelez, ha kell, végzi a dolgát, és természetesen imádjuk). Retteg a vihartól, lövéstől, ezért olyankor biztonságos helyre zárjuk, vele vagyunk, mert nekiszaladna a világnak. Ide szabadon bemehet a hideg, eső elől is. Állatokat tartunk, emiatt egesz nap itthon vagyunk, rajtuk a szemünk, és mindennap sétálni is visszük őket. A problémám az, hogy szeretnék neki egy kinti társat, hogy ne legyen egyedül, (amikor a vizsla bent van velünk, aki amúgy velünk is alszik). Mert a "lelke" is szempont. Ezert nem tudok örökbefogadni neki egy kinti társat, mert most már szinte minden menhely kiköti a benti tartást. Természetesen olyan kutyát keresek, nagy bundájút, aki fajtájánál fogva alkalmas a lakáson kívüli életre. A felelős állattartás nem a lakásban kezdődik-végződik, hanem pl ott, hogy van-e anyagi keret nemcsak az ételre, oltásra stb, hanem egy komolyabb orvosi beavatkozásra. (A vizsla kutyankkal karácsony előtt kellett rohanni az 50kmre levő jól felszerelt rendelőbe, kezelése 50 ezer ft volt, megoldottuk). Amikor felmerült a harmadik kutya, átgondoltuk, bele fog-e férni ez is, ha baj van. Értem, hogy jó helyre akarják adni a kutyust, de ezzel a feltétellel megfosztanak jónéhány kutyát egy felelős, gondos gazditól. Tiszteletben tartom az egyesület feltételét valószínüleg más menhelyeken kell majd nézelődnünk, csak nem értem, hogy közben meg keseregnek, hogy tele vannak. Ha úgyis elő- és utóellenőriznek abból jóeséllyel kiderül jó helyre került-e a kutya. Sajnálom, pedig nálunk lenne helye, szeretet, s azt hiszem a fentiekből kiderül, hogy felelős állattartók vagyunk, AKIKNEK A KUTYA TÁRS. Rókafogta csuka

    VálaszTörlés
  10. Minden hozzászólónak, aki azt mondja, szélsőségesek ezek a szabályok. Lehet alapítani állatvédő egyesületet más szabályokkal vagy be lehet lépni valamelyikbe és javasolni a szabályok módosítását, aztán a közgyűlés vagy megszavazza vagy nem. Ezen túl, ha valakinek nem tetszik egy bizonyos egyesület szabályrendszere, akkor fogadjon örökbe olyan helyről, ahol neki tetsző szabályozás van. Nem a Futrinkának, hanem másik szervezetnek vagyok tagja, nálunk is vannak olyan szabályok, amik egyeseknek nem tetszenek. Nem akarjuk bármi áron örökbe adni a kutyákat, jó helyük van nálunk, amíg a megfelelő gazdit megtaláljuk nekik. Ugyanígy van vele a Futrinka is, gondolom.

    VálaszTörlés