A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2011. július 3., vasárnap

Az esélytelenség bizonyítéka az érdektelenség?

Az alap tevékenységi csoportunk jelenleg több kutyát gondoz, mint amennyit tartósan biztonságosan, megfelelően el tud látni, így átmenetileg létszám stoppot vagyunk kénytelenek meghirdetni, s közben védenceink számára új otthont keresni, hiszen a cél soha nem változik: az esélytelenek számára megadni a lehetőséget arra, hogy családban élhessenek.

Hangsúlyozzuk: nálunk senkit nem fenyeget altatás, mindent megteszünk most is, erőnkön felül azokért, akik már a gondozásunkban vannak, de kevesen vagyunk, akik a kutyák körüli dolgokat koordináljuk, s most már olyan áldozatokat kell meghoznunk, ami tartósan biztosan egy rossz szcenárió felé mozdítaná a mentési munkát, hiszen ha egy ember is kiesik, megremegnek a mentési pillérek, s még több teher jut a többiekre. Emiatt örülnénk olyan önkénteseknek is, akik kijárnának akár egy-egy kutyához a tárnoki kennelsorra, hogy őket szocializálják, sétáltassák, tanítgassák vagy bárkinek, aki hirdetésekben segítene, esetleg ideiglenes befogadásban is. Mindenkit örömmel látunk, aki az esélytelenjeink esélyeit növelné velünk.

A gazdára váró kutyák közül a legrégebbiek közül vannak olyanok, akik már négy éve várnak, csak várnak, s sehol semmi. Talán ha hozzáférhető lesz a történetük, akad valaki, aki valamelyikükbe beleszeret, s felcsillanhat a remény. Hiszen ők sem rossz kutyák, csak mások, mint ahogy mi mindannyian mások vagyunk.

Ha valaki bármelyiküket szeretné örökbefogadni, kérjük, hogy elsőként írjon rövid bemutatkozó e-mailt az info@futrinkautca.hu e-mail címre, hogy egyeztetni tudjunk. Néhány védencünk számára elkötelezett ideiglenes befogadót is keresünk, ha valaki vállalkozna rá, ő is ezen az e-mail címen jelentkezhet.

Alap tevékenységi csoportunk az esélytelenek számára nyújt lehetőséget. Hogy az alapelveinket tökéletesen betartjuk, mi sem támaszthatja jobban alá, mint hogy vannak olyanok, akiket már évek óta gondozunk... Kérünk mindenkit, hogy segítsen számukra gazdát találni.

Zoé egy amstaff keverék szuka, akit 2007-ben mentettünk az ajkai gyepmesteri telepről, ahol altatás várta volna. Zoé mostanra 5-6 év körüli, közepes-nagy termetű kutya, akiben egy csepp finomság sincs, amolyan tank módjára éli és intézi az életét. Emberekkel barátságos, de dominanciára hajlamos, így rutinos gazdit keresnénk, akinek lehetőség szerint nincs másik kutyája, csak egy olyat szeretne, akivel mehet minden felé, de aki meg is védi a saját területét. S itt jön a másik bökkenő: Zoé nem mehet kertes házba sem, mert szökik. Őt csak lakásba adhatjuk felelősen örökbe, viszont még soha nem élt ilyen helyen, nem tudjuk, hogyan reagálna a benti tartásra, hogy viselné a bezártságot, hogy szokná meg a rendet, hogyan alakulna a szobatisztasága. Zoé lassan tanul, nem különösebben értelmes kutya, de a maga egyszerű módján mindenkit levesz a lábáról, mindenkit képes szeretni. Gyerekekkel is jól kijön, bár kicsik mellé szertelensége miatt nem ajánlott. Mivel nálunk mindig kennelben élt, így az örökbeadási esélye nem emelkednek, sőt! Nem tudunk róla a lakásban tartáshoz eleget, hogy bárki be merné őt fogadni, így ideiglenes befogadók jelentkezését is várjuk. Zoé tökéletesen sétál pórázon, s gond nélkül autózik, élvezi is a kirándulásokat, tehát az alapokat már leraktuk, sajnos volt is rá időnk.

Skuló szintén 2007-ben érkezett, a váci gyepmesteri telepről vettük át. Szégyen, nem szégyen, de be kell vallanunk, hogy a kapcsolatunk elején felmerült az altatás gondolata is, mert Skuló minden volt, csak kooperatív nem, az első hetekben nem is lehetett kivenni a kennelből, mert harapott, őrjöngött. Aztán kapott időt, s ő ha lassan is, de élt vele, nagyon-nagyon lassan, apró lépésekben változott, változtatott. Mostanra eltelt négy év, Skuló pedig bőven tíz év feletti kutya lett mostanra. Talán nincs is sok számára hátra, de ezt szeretnénk, ha végleges, örökbefogadó családban tölthetné. Skuló mostanra gyakorlatilag viselkedésében problémamentes, egészségi állapota viszont meggyengült. Skuló szobatiszta, a helyén békésen elszundikál, de szeret kirándulni is, autóban szépen utazik. Ragaszkodó, mostanra már barátságos az emberekkel is, a gyerekeket kimondottan szereti, de csak felügyelet mellett szabad őket együtt hagyni, az ördög azért nem alszik. Amit viszont a leendő gazdinak vállalnia kellene: Skuló szeme folyamatos kezelésre szorul, mert nem termel elég könnyet, s a korábbi tartós gyulladás sem segített. A fülét figyelni kell, de ez a spánieleknél nem különleges eset sajnos. Skuló oltott, chipezett, ivartalanított. Aki valamikor el fog hagyni minket, de szeretnénk, ha ezt gazdás kutyaként tehetné meg. Más kutya mellé is örökbefogadható. Skuló imád labdázni, de megromlott látása miatt már nem mindig találja meg elsőre az eldobott tárgyat. Imádja a vizet is, így a nyári időszakban szívesen pancsol egy babamedencében vagy gyakorlatilag bármiben. A leendő családjának vállalnia kell a szemkezelését és garanciát arra, hogy legalább annyira szeretik majd őt, mint mi. Sok munkánk van benne, sok kompromisszum és vita eredménye, hogy ő életben maradhatott. Csak családja nincs.  Skuló jelenleg ideiglenes befogadnál várja, hogy rátaláljon az igazi.

Vili 2009 januárjában tette át a székhelyét a szentendrei gyepmesteri telepről hozzánk. Akkor volt kb. másfél éves, mostanra már négy évessé érett. Vili élete első időszakát emberi kapcsolat nélkül, egy erdőben töltötte, így a legkritikusabb időszakban kimaradt az emberi kapcsolat, ő nem kötődik emberekhez, megérinteni sem hagyja magát. Kutyákkal jól kijön, de összeszoktatás szükséges, mert kezdetben bizonytalankodik és kéreti magát, de vannak kifejezett kedvencei, akikkel hatalmasakat nyargalászik. Vili nem lesz álomkutya, most az a maximum, hogy magától feltappancsol az ember lábára a jutalomfalatért, de megsimogatni nem lehet. Számára az ember bizonytalanságot jelent, s ez nem vagy nagyon kis mértékben fog változni. Olyan gazdára lenne szüksége, akinek szuperbiztonságos kerítése van, ahol garantált, hogy Vili soha nem szökhet meg, mert számára az jelentené az élete végét, befogni lehetetlen. Egyszerűen megírni sem lehet, hogy mi is kellene Vilinek, mert ilyen ember, család valószínűleg nincs. Mi pedig túlszeretjük még így is ezt a kutyát, aki nem tehet arról, hogy rossz helyre született. De ha mégis lenne valaki, aki egy erődben él, van ideje arra, hogy egy alulszocializált kutyát nevelgessen, szeretgessen, s lehetőség szerint van egy másik, játékos szuka kutyája, örömmel várnánk jelentkezését. Vili oltott, chipezett és ivartalanított kan kutya, közepes méretben, tetszetős megjelenéssel. Hasonló paraméterekkel rendelkező ideiglenes befogadót is keres, akiből valószínűleg végleges gazda válna, hiszen nem garantált, hogy ha egy elszánt embert találnunk, lesz még legalább egy másik, aki "leváltja" őt.

Érdeklődni az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet nem csak a bemutatottakról, hanem bármelyik gazdikeresőnkről. Van kutyánk bőven, érdemes tájékozódni a http://www.futrinkautca.hu/ honlapon lehet. Minden ajánlást hálásan megköszönünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése