A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2011. július 28., csütörtök

Fiatal lányok, rátok nézek... Rátok nézek, és semmit nem látok...

Talán nem csak én voltam akkor fiatal, amikor a címben szereplő P.U.F dalszöveget mindenki ismerte, aki egy icipicit is mozgott a diszkó világán kívül. Akárhányszor fiatal, gazdára váró kutyáinkra nézek, ez jut eszembe azzal a különbséggel, hogy én látom őket, de valami miatt mások nem nagyon veszik észre ezeket a csodákat. Fiatalok, kedvesek, nem problémásak, ragaszkodóak és szépek. Mégsem kellenek senkinek. Szörnyű belegondolni, hogy hány tucat hozzájuk hasonló sorstársuk kerül altatásra gyepmesteri telepeken, csak mert már egyszerűen nincs kereslet, az emberek a túlélésükért küzdenek, nem fogadnak magukhoz kutyát. Cserébe viszont még mindig számolatlanul özönlenek a nem kívánt almok a világra... Nagyon jó lenne felébredni és azt mondani: eddig és nem tovább! Felelünk azokért, akik megszülettek, akkor is ha mi magunk nem vagyunk kutyatartók, tudnunk kell, hogy a "mi pénzünkből" naponta több tucat kutyát altatnak el, mert senkinek nem kellettek, s a gyepmesteri (sintér) telepeken nincs idő, ott a hely az úr, kell a következő befogott, leadott, bármi egyéb módon bekerülő szerencsétlennek.

A mi fiatal lányaink viszont nagyon várják, hogy valaki beléjük szeressen, s hogy boldog, családi kutyákká válhassanak még akkor is, ha az élet számukra nem zökkenőmentesen indult. Mindannyian rendelkeznek veszettség elleni és kombinált oltással, chipezettek, parazitamentesítettek és ivartalanítottak. Érdeklődni felőlük az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet.

Egyesületünk alap tevékenységi csoportja rendszeresen ment vidéki gyepmesteri telepekről, illetve olyan vidéki kisebb állatvédő szervezetektől, akik a helyi menhelyről igyekeznek minél több kutya számára új esélyt biztosítani. 2011. június közepén az ajkai állatvédők kértek segítséget, mert a menhelyükön már nem tudtak több kutyát elhelyezni, viszont az ottani gyepmesteri telepen több kutya altatását tervezték, mivel a megfigyelési idejük lejárt. Hosszas szervezés eredményeként három szuka kutya számára tudtuk megteremteni a feltételeket, de a végén mégis négy lett belőle... Igaz, a negyedik aznapi szabaduló később csatlakozott...

Arla a legkiegyensúlyozottabb a csapatból, ő 10-12 hónapos lehet, labrador jegyekkel rendelkező keverék szuka. Nem tolakodó, de kedves, bújós, ragaszkodó. Pórázon sétálni most tanul, valószínűleg soha nem élt lakásban, így leendő örökbefogadójára (vagy ha jelentkezik ideiglenes befogadó, akkor rá) várna az a feladat, hogy a lakásban élés szabályait megtanítsa Arlának. Kis odafigyeléssel Arla tökéletes családi kutyává válhat, aki akár kertes házba bejárással, akár lakásban nyugodt szívvel ajánlható. Arla minden másik kutyával kijön, barátságos, így bátran lehet vele járni nagyobb kutyás közösségekbe, kirándulni is. A nagyon hirtelen mozdulatoktól és erőteljes hangtól Arla megijed, de ilyenkor sem válik még a legkisebb mértékben sem agresszívvá, hanem lelapul. Biztosan volt rossz élménye a múltban. A szőre nem egyöntetű fekete, hanem sötétbarna árnyalatok futnak végig benne, ami rendkívül különlegessé teszi Arla megjelenését, már azok számára, akinek az ilyesmire van szeme.

Héma 7-8 hónapos, égedelem kis ördög, aki valójában egy neveletlen keverék szuka kutya. Nagyon embercentrikus, képes az ember fejére felmászni egy kis figyelemért. Egyelőre tömött, mackós bundája van, de valószínűleg ez még változni, finomodni fog. Folyton intéz valamit, eleven, játékos, jól motiválható, teljesen stabil idegrendszerű, de ezt elvárnánk leendő gazdájától is, mert egyelőre hozza a kamasz kutyák minden őrültségét. Kutyaiskola látogatása Hémával erőteljesen javasolt lenne, mert fogékony, csak egyelőre még eléggé szórt a figyelme. Tökéletes családi kutya válhatna belőle, de hebrencssége miatt nagyon pici gyerek mellé nem javasoljuk őt. Legszerencsésebb lenne kertes házban, bejárással tartani, de a nagyon bátrak lakásban is tehetnek egy próbát.

Elly egy 6-7 hónapos, kb. beagle méretű keverék szuka, akit szerencséjére sikerült ideiglenes befogadónál elhelyezni, mert a csapatból ő volt a legfélénkebb. Befogadójánál magára talált, bár még így sem a lerohanható típusú kutya, hozzá türelem és idő kell. Nem retteg, csak nem igazán barátkozik elsőre idegenekkel, de másodjára már hajlandó nyitni. Elly tökéletesen kijön a macskákkal, nem bántja őket. Kutyákkal is barátságos, de az elején tőlük is hajlamos félni, így összeszoktatást igényel. Szobatiszta, pórázon megtanult sétálni. Hozzáértő, nyugodt gazdát keresünk számára, benti tartással.

Grata egy 10 hónap körüli, valószínűleg border collie ősökkel is rendelkező keverék szuka, aki az ajkai gyepmesteri telepről mentett lányok csapatához csatlakozott, abszolút terven felül. Már lefelé menet láttuk, hogy a forgalmas balatoni út másik oldalán egy fekete kutya ül. Akkor megállni nem tudtunk, de eldöntöttük, hogy ha valami csoda folytán visszafelé is ott lesz, akkor nem hagyjuk őt magára. Néhány órával később, amikor már Arla, Héma és Elly a kocsiban ültek, újra elhaladtunk az ominózus útszakaszon. És ott volt a kutya, ugyabnott, teljesen mozdulatlanul. Ott várta azt, aki őt szívtelenül kitette és magára hagyta, el sem mozdult, pedig szemerkélt az eső. Kiszálltam a kocsiból, s elindultam felé. Nem tudtam, hogy sérült-e, hogy egyáltalán kiféle, miféle. Felállt. Hogy ne ijesszem meg a forgalmas út szélén, legugoltam. Erre Grata teljes farokcsóválással elindult, majd robogott felém, egészen addig, amíg a karjaimmal át nem tudtam őt ölelni. Ilyenek a csöpögős, romantikus filmek, de Grata és az én találkozásom így zajlott. Hálás volt, mert tudta, hogy neki mi és kizárólag mi jelentettük azt az egyetlen esélyt, ami a túléléséhez kellett. Grata rendkívül sovány és elhanyagolt volt, amikor érkezett, mostanra csillog-villog a szőre, tele van energiával, de továbbra is megmaradt bújós, ragaszkodó, érzékeny kutyának lenni, aki lehozná a csillagokat is a gazdája számára. Mindenkivel barátságos, más kutyákkal tökéletesen kijön, kis odafigyeléssel macskával is összeszoktatható lenne.

Ők a mi, eddig még be nem mutatott "fiatal lányaink", akiknek a csapatát Rabbit erősíti, hiszen ő is egy év alatti, de őt egy korábbi postomban már bemutattam. Sajnos (vagy természetesen?) ő is gazdát keres, rá sincs érdeklődő, pedig ő mégsen nem is fekete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése