A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2011. november 2., szerda

Mikulásunk Ózdra megy, segítsetek emberek!

A Futrinka Egyesület életében már hagyománynak számít a karácsonyi ajándékozás. Idén, tekintettel arra, hogy a legtöbb embernek csökkentek a lehetőségei, így sokan már annak is örülnek, ha a saját fájuk alá tudnak ajándékot tenni közeli családtagjaiknak, úgy döntöttünk, hogy egy másik decemberi ünnepre, a Mikulásra fókuszálunk. Ezen nap alkalmából tervezünk megajándékozni rászoruló gyerekeket, s lehetőség szerint egy kis műsorral is készülnénk.

Az évek hosszú sora alatt megtanultuk: minél távolabb van egy rászorulókat támogató szervezet Budapesttől, annál kevesebb lehetőséggel rendelkezik, hiszen az alapvetően is szegény vidékeken helyi támogatásra csak ritkán számíthatnak. Így mozdultunk el szép lassan a budapesti helyszínektől a vidéki lehetőségek felé, s ezt a szokásunkat most is megőrizve egy távoli célpontra tervezzük a "Futrinka Mikulását".

A tavalyi nágocsi karácsonyi ajándékozásunkról készült videó-összefoglaló megtekinthető ITT.

A Van Helyed Alapítvány, Ózd területén működik, az ún. Hétes-telepen igyekszik javítani a körülményeket, de nem felülről beavatkozva, hanem a közösség-építés eszközeivel operálva. A telepen rengeteg a gyermek, sokszor maguk a szülők is kiskorúak... Tudom, itt sokan legyintenek, hogy "ezeken már nem lehet segíteni". Mi hisszük, hogy az ajándékaink is segíthetnek abban, hogy ezek az emberek megtapasztalhassák: nem mondtak le róluk mások. Az oda születő gyermekek nem tehetnek arról, hogy nyomorúságos körülmények között élnek, nincs víz, villany, fűtés, sokszor élelemre sem futja, de aki oda született, az a világ végére ért, számára már a kezdeteknél elveszett a lehetőség.

Az Alapítvány által készített fotó a tavalyi
Mikulás járásról - a szervezet honlapjáról
A Mikulás Ünnep náluk hagyomány, így nem újat teremtünk, hanem kapcsolódunk valamihez, amit a Bódis Kriszta és a vele dolgozó szociális munkások már bevezettek, megvalósítottak, így nem leszünk csodabogarak, csak azok, amiről az egésznek szólnia kell: segítők, akik nyitottak a világra és érzékenyek a társadalmi problémákra, akik egy évben egyszer biztosan kitekintenek az emberek felé, hogy rajtuk is segítsenek.

A cél tehát 250 mikuláscsomag összeállítása, bárki, aki akár csak egy csomagot össze tud állítani, már hatalmas segítséget nyújt.

A csomag tartalmára vonatkozóan az alábbiakat kérnénk:

- legyen benne Mikulás figura, lehetőség szerint igazi csokoládéból, de nem kell hatalmas méretűnek lennie,
- legyen benne nem nyomódó déligyümölcs - narancs vagy mandarin,
- legyen benne valamilyen írószer - toll, ceruza, színesceruza, filctoll vagy bármi, amivel írni, rajzolni lehet

és ezen kívül bármi, amit az ajándékozó gondol.

Kérjük, hogy egy csomag összértéke se haladja meg az 1.200-1.500 Ft-ot, s egy hagyományos "nejlon Mikulás zacskóba" minden férjen bele, amit egy ajándékozottnak gondol a felajánló.

Az egyértelműen lányok számára készített csomagokat rózsaszín, az egyértelműen fiúk számára készítetteket kék szalaggal kérjük jelezni, a mind fiúnak-mind lánynak adható, "uniszex" csomagokon bármilyen egyéb színt használható a rózsaszínen és a kéken kívül.

A csomagok átadására várhatóan 2011. december 4-én, vasárnap kerül sor, aki személyesen szeretne jönni, kérjük, hogy jelezze, mert néhány autóval leutazunk majd.

A csomagokat 2011. december 2-ig lehet majd leadni Budapest területén több helyen, erről e-mailben adunk felvilágosítást. Kérjük, hogy a tervezhetőség érdekében, aki csatlakozik ajándékozási akciónkhoz, e-mailben jelezze a vállalt mennyiséget. Ezt a blogbejegyzés végére ki fogjuk írni, hogy lássuk, hogyan állunk az elérendő 250-es mennyiséghez képest!

Egyeztetni az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet. Reméljük, hogy idén is sikerül egy kis örömet csempésznünk a rászoruló gyermekek arcára - ez pedig csak veletek, segítőinkkel együtt lehetséges! Vigyétek a "Futrinka Mikulás" hírét, hogy olyanok is bekapcsolódhassanak, akik egyébként, a kutyamentés miatt nem követik Egyesületünk életét.

Segítsetek, hogy segíthessünk!

Eddig összesen 253 mikuláscsomagra érkezett hivatalos vállalás:

Tné B. Klára és családja - 5 db
Polgi és Réka - 13 db
V. András és dinaperon-Edit - 5 db
M. Áron és K. Zsini - 2 db
K. Dóra (PB2) - 4 db
gelenék - 4 db
K. Andi (Palást gazdi) - 5 db
Ágacska - 4 db
Bné P. Éva (Avee) - 4 db
H. Zsuék - 2 db
P1 Lotti - 2 db
N. Anikó (Fagyal gazdi) - 4 db
3cica - 3 db
Török Edina - 2 db
Limbacher Adrienn - 2 db
nmm66 Judit - 2 db
bkata - 2 db
moklin - 2 db
Szabó-Balogh család - 5 db
Lacza Edit - 2 db
Zsini apu + Zsini anyu - 6 db
Wichmann Anna - ? db
Hacskó Szilvia - 10 db
Honvári Kinga - 2 db
Kirinovits Éva - 2 db
Duncsi - 2 db
Igrényi Edina - 2 db
Ági és Laci - 2 db
M. Adri és családja - 6 db
Wieden Kriszta és családja - 3 db
Tóth Gizella - 3 db
K. Szilvi (PB2-n keresztül) - 1 db
Simon Dávidné - 2 db
Károlyi János - 2 db
Pálma és Yetike - 2 db
Baricz Ági - 10 db
Rácz Brigitta - 2 db
Drahony Edina - 8 db
Kerekes Orsolya - 2 db
Boncz Mariann - 10 db
Somogyi Dóra - 1 db
László Ágnes és kollégája - 14 db
Nagy Ágnes - 2 db
Aratóék (Cserba Ildikó) - 5 db
Faritz Judit - 2 db
Sz. Judit - 2 db
Jászfalvi Juditék - 13 db
Tóth Enci - 1 db
Monka - 10 db + 10 db
Szpéhi Fatime - 2 db
K. Judit - 5 db
Jánosi Béláné (Sikk gazdi) - 2 db
Vajda Emese - 2 db
Kozák Melinda (Ajka) - 10 db
Dobay Orsolya - 2 db
Tóth Blanka - 2 db
Oláh Ilona - 2 db
Kovács Ági - 2 db
Megyesi Dóri - 5 db
Hutira Zsani - 2 db
Gócza Ágnes - 2 db
Garas Ági - 4 db

Bódis Kriszta, az ózdi projektvezető küldött nekünk bemutatkozást, információt, hogy mindenki el tudja képzelni, hogy miben és kiket támogatunk:

Ötödik éve rendezünk Mikulás ünnepséget a Hétes-telepen, komplex integrációs programunk keretében. Mivel a hétesi 400 lakó több mint fele gyerek (kb. 250 gyerekünk van), nem csoda, ha nagyon várják ezt a már hagyományosnak számító, közös ünnepet. Közös, mert az év folyamán velünk dolgozó önkéntesek is eljönnek, hogy elkísérjük a Mikulást házról házra, énekelve, nevetve, és vidámságot, szeretet hozva. 
A szegény, de az „ünnepre kész” kis lakásokban már ünneplőben várnak a gyerekek, alig ismerünk rájuk, olyan megilletődött arccal tudnak ücsörögni. A Mikulás mesél kicsit, énekelünk, és névre kiosztjuk a csomagokat. 
Eddig -Isten segítségével- mindig lett támogatónk, és Mikulásunk, idén éppen ÖNÖK.
Fárasztó és lehetetlen feladatnak tűnik végigjárni így egy cigánytelepet, mégsem éreztünk soha valóságos fáradtságot. Biztos vagyok benne, hogy ez most sem lesz másként.
December 04-én az Ózdi Alkotóházunkban gyülekeznénk, reméljük vendégeink/támogatóink megtisztelnek minket látogatásukkal. Az Alkotóházban az év folyamán kétszáz telepi gyerekünk fordul meg az alkotó foglalkozásainkon és a korrepetálásokon.
Előadásaink és ünnepségeink alkalmával minden családunk képviseli magát, ilyenkor a „sok jó ember kis helyen is elfér” elvet gyakorlatban is alkalmazzuk. Így épül itt egy igazi, változásokra kész, reményteli közösség.
A rövid ünnepség után mindenki otthon várja be a Mikulást és az ajándékokat…

Néhány szó a programról:
Az Alkotásközpontú módszerre épülő mintaprogram ma Borsod megye egyik cigánytelepén (Hétesben) zajlik, ahol kézzelfoghatóak a változások. A program lényege, hogy az alkotó (teremtő, építő) magatartás megtapasztalására alapozzuk az életminőségbeli változásokat eredményező munkát a lakhatás, a foglalkoztatás, az oktatás és az egészségügy területén. Az öngondoskodást segítjük, nem jótékonykodunk, nem osztogatunk megalapozatlanul. Hacsak nem mosolyt és szeretetet, mert anélkül sem kreativitás, sem felzárkózás nem jöhet létre. Egy új generáció talál itt magára. A telep legkisebb gyereke is tudja, mi az önkéntes munka, szerencsére imádnak velünk dolgozni. Akár a közösségi tér salakozásáról, a padok felállításáról, akár a közösségi ház építéséről van szó. A körülmények még most is mostohák, nincs legálisan villany, a házakban nincs vezetékes víz, két közkútról lehet hozni a vizet, a budik is kint vannak, ráadásul rossz állapotúak. A programunk eredménye viszont, hogy idén -15 év sötétség után- visszavezették a közvilágítást. A lakbér és közüzemi díjait tisztességgel fizető családunknál újra működik a vezetékes víz-szolgáltatás. Foglalkoztatási programunk keretében egy telepi brigáddal az összes lépcsőt visszaépítettük a házakhoz, és a családok önkéntes munkában végzett lakásfelújításának árát jóváirattuk az önkormányzatnál. Ezzel gyakorlatilag rendeződtek a szociális lakások utáni lakbéradósságok, elmúlt a kilakltatás veszélye és sok család végre bejelentkezhetett a lakásába.

De a kamera és a fényképezőgép is természetesen vándorol kézről kézre, és izgalmas alkotások születnek. Nem lesz mindenki művész, de nem is ez a cél. “Keressük az utunkat” –fogamazta meg egyik tanítványom. “Mindig tanulunk valami újat, de magunkról is”- mondja a másik “Jobb ez, mint a disco”, teszi hozzá a harmadik. Egy budapesti író tanítványom pedig azt mondta, hogy “Kriszta mindenhol ugyanazt a módszert alkalmazza, legyen az roma telep vagy a belváros, és ami döbbenet, mindenhol működik.” Persze, hogy működik, mondom én, hiszen végső soron egyformák vagyunk mi emberek, egyformán érzékenyek, megerősítésekre, örömre, szépségre, jóra vágyók, a teremtésben gyönyörködni- az életben alkotni képesek. Ez a budapesti tanítványom sok követőnkkel együtt már barátságot kötött a telepiekkel. Roma, nem roma, telepi vagy középosztálybeli, celeb vagy óvodás önkéntesként sokan vesznek részt a közös programokban. Az Alkotásközpontú modell így teremt hidakat. A kultúrális, szociális, neveltetésbeli különbségeinkből fakadó hátrányokat egy támogató, inspiráló, motiváló közegben simán behozhatjuk. Közben egy kis elfogadást is tanulunk. Nem nyögvenyelőset, hanem felfedezőset. Különbözőségeink pedig gazdagító értékek lehetnek. Persze a szegénység és a hozzá kapcsolódó drámai problémák sokszor bénítóak. De nem fásulhatunk bele. Hozzáállás, elhatározás és cselekvés kérdése. Az alkotással fölébresztett kreativitás pedig örök segítség." (BK)
részletek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése