A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2012. február 2., csütörtök

Hycomat ortopéd specialistánál járt

Hycomat egy keverék szuka, két éves múlt. A gödöllői gyepmesteri telepen töltötte eddigi életét, mi pedig onnan vettük őt gondozásunkba. Tettük ezt azért, mert Hiki nem egyszerűen csak egy kutya, hanem egy rászoruló, fogyatékkal élő, de rendkívül vidám, életigenlő jószág.

A játékosságát az alábbi VIDEÓ is bizonyítja, érdemes megnézni!

Az orvosi vizitről Hiki ideiglenes befogadója, Dóri írt nekünk egy összefoglalót:

Ma voltunk Hikivel az ortopédspecialista állatorvosnál. Hiki el lett altatva, persze csak a vizsgálatok erejéig.;-) Készült röntgen, ami szintén azt támasztja alá, hogy nem csontfejlődési rendellenessége van (a csontjai épek és egészségesek), hanem a mellső lábai belső oldalán meg vannak rövidülve az izmok és az inak, amik teljesen befelé húzzák a lábfejeit, ezért jár a csukló izületein. És ez az állapot állandósult. A járása is ezt mutatja, mert próbálná letenni a mancsait, de csak a lábujjai hegyével ér le a földre, annyira feszültek ott az inak.
Mondott az orvos több opcionális lehetőséget, kezdve azzal, hogy eltörni a lábszárcsontjait és olyan irányba forgatni, hogy egyenesebben álljon stb., de rögtön mondta, hogy nem látja értelmét trancsírozni, mert alapvetően jól funkcionál így is a kutya.
Van viszont egy nem műtéti eljárás, ami lendíthetne az állapotán. Ebből ma (ha már nyugiban aludt) meg is kapta az első kezelést. Ennek lényege, hogy mindkét lábának belső felszínén 3 pontban lézeres besugárzást kap, miközben mechanikusan nyújtjuk a lábait. Ezt nekem is kell itthon csinálni, hogy masszírozni, nyújtani a lábacskáit, mert a kezelések után fogékonyabb rá az ínszalagja. Ezt 6 héten keresztül heti két alkalommal kellene kapnia, hogy kb.30 %-kal meghosszabbodhassank az ínszalagjai. Ennyit lehet ezzel elérni,ami az ő esetében, ha minden jól megy azt jelentené, hogy teljesen leérne a mancsa egész felülete a földre, tehát nem a csuklóizületein járna, ha nagyon optimisták vagyunk,akkor kb.olyan lenne majd, mint egy tacskóláb. Ez igazából a jövőre nézve lenne fontos,mert így nőne a marmagassága pár centit, nem lehajolva járna,így tehermentesedne kicsit a gerince és a váll ill. könyök ízülete is, amiket jelenleg súlyosan terhel.


Szóval Hiki ha nem is lesz tökéletes kutya, egy icipicit talán tudunk rajta segíteni. Most megkezdjük a kezelést, Dóriék hetente többször is hordani fogják őt a kúrára és az otthoni tornáztatást is biztosítják.

Ha bárki hozzájárulna Hiki költségeihez, a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú bankszámláján keresztül teheti meg, a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni: ADOMÁNY ALAP HIKI. Köszönjük!

Természetesen Hiki örökbefogadó gazdit is keres. Érdeklődni az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése