A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2012. február 7., kedd

Ideiglenes befogadókat keresünk!

Ideiglenes befogadás. Sokszor, sokan mondják, kérik, de hogy valójában ez mit is jelent, ritkán írja le bárki. Pedig fontos, hogy az, aki segítene, pontosan tudja, hogy mit is takar ez a fogalom, mi az, ami rá várhat, s mi az, ami megkönnyíti a döntést, a választást.
Az átmeneti család abban különbözik a tényleges gazdiságtól, hogy a kutya nem marad ott élete végéig, de az örökbeadási esélyeit azzal jelentősen növelni lehet, ha megismerjük: hogyan viselkedik családban, hogyan reagál dolgokra, illetve természetesen megtanulja azt, amit egy gazdis kutyának tudnia kell. Ez az ideiglenes befogadó dolga, ezt vállalja, amikor átmeneti otthont nyújt egy-egy kutyavédenc számára.

A legtöbb kutyánkról nem tudjuk, hogy hogy és miként élt előtte, illetve sokan vannak olyanok is, akik valami miatt a kenneltartást nem viselik jól, így számukra kiemelten fontos az, hogy megismerjük őket egy biztonságos, kényelmes környezetben is. Általában nem tudjuk megmondani, hogy az érintett egyed szobatiszta-e, hogy rendesen viselkedik-e a lakásban, hogy mennyire szeret autózni vagy hogy miként viseli a nagyváros zaját. Az ideiglenes befogadás tehát kockázat. Mindig az.

Sok kutyánkat bántalmaztak, olyan dolgokon mentek keresztül, amit elképzelni sem tudunk, így bizonytalanok, bizalmatlanok, idő, amíg megnyílnak, amíg kötődni kezdenek, hiszen nekik is tanulniuk kell a valahová tartozást, a szeretetet. Hihetetlen dolog megélni azt, amint egy törött kis lélek szilánkjaiból összeáll és örökbeadhatóvá válik. Hiszen válljuk be: aki kutyát szeretne a "menhelyről", már kész kutyát szeretne. Mi viszont nem ilyeneket mentünk.

Az ideiglenes befogadóink hatalmas lehetőséget adnak a kutyák kezébe (vagy a képzavart kikerülendő: mancsába), a gazdára találás lehetőségét. Persze mi is igyekszünk, de a kennel NEM LAKÁS, a kennelből a zárt részben történő séták, foglalkozások nem pótolják a városi sétát, az utazást, a kutya- és embertársakkal való találkozást. Ettől függetlenül nagyon igyekszünk és a kennelsorról is adunk örökbe - természetesen. De lényegesen nehezebb.

A befogadóinknak, amennyiben kérik, száraztápot, konzervet, a kutya tartásához szükséges dolgokat biztosítunk és természetesen a felmerülő állatorvosi költségek is egyesületünket terhelik. Ha valaki csak 2-3 hétre tud segítséget nyújtani, már az is sokat tud jelenteni, ha egy-egy kutya élete a tét, de ennél általában hosszabb időre keresünk átmeneti befogadókat.

Ha valaki biztosra szeretne menni, s mindenképpen arra számít, hogy a kutya valamikor, belátható idő múlva (ami általában azért néhány hónap) elköltözik tőle, akkor tud választani azon kutyáink közül, akiket németországi partnerünk hirdet és keres számukra gazdát, itt viszont kizárt, hogy a befogadó "beleszerethessen" az érintett ebbe, a kutya mindenképpen utazik. De ezekből a kutyákból van a kevesebb, ezt is tudni kell.

Ha valaki problémásabb kutyát vállal, akkor viszont számíthat arra, hogy nem adják egymásnak a kilincset az érdeklődők és könnyel előfordulhat, hogy a kutya nála talál végleges otthonra. Persze általában azért mindenkire vár valaki valahol, nagyon igyekszünk mindig és jó eséllyel meg is találjuk. Viszont ezeknek a kutyáinknak van a legnagyobb szüksége átmeneti családra, hogy megerősödhessenek. A 22-es csapdája ez.

De tényleg rengeteget, leírhatatlanul sokat jelent a családi környezet. Ha valaki ezt tudja adni, ezt vállalja, hatalmas dolgot tesz. HATALMASAT. Így várjuk mindazon jelentkezőket, akik próbára tennék magukat - senkit nem hagyunk cserben, ha bármi gond van, ami miatt a kutya nem maradhat, megoldjuk, de fontos, hogy befogadás előtt az ember végiggondolja, hogy mire van lehetősége, felelőtlenül nem szabad belevágni ebbe, hiszen a kutyáknak lelke van, ha kiűzetnek a családból, az számukra törést jelent. Ha nem másik, örökbefogadó családba mehetnek, ahol hamar, sokszor már egy-két óra alatt elfogadják a megváltozott környezetet, adott esetben egy kennel, amit hirtelen helyzetben biztosítani tudunk, viszont nagyon visszaveti őket lelkileg.

Információk, amelyekre szükségünk van a tökéletes pártfogolt kiválasztásához:

- lakásban vagy kertes házban él-e a befogadó jelölt
- van-e másik kutya vagy egyéb háziállat
- mennyi időt lenne egyedül a kutya
- van-e kutyás tapasztalat, lehetőség arra, hogy kutyaiskolába járjanak a kutyával (ezt egyesületünk adott esetben igyekszik finanszírozni)
- van-e gyermek, vagy idős személy a háztartásban
- speciális kérés (pld. fajtára vonatkozó)
- befogadási idő (meddig maradhat a kutya)

Szóval várjuk a tömeges jelentkezést. Hiszen kutyánk van bőven.
info@futrinkautca.hu

Kutyáink mellett van három, ideiglenes befogadóra váró cicánk. A fekete, Johnny Depp már oltott, barátságos, chipezett, a teknőctarka nőstény, Pilicke és a cirmos kandúr, Konkáv még nem kézhez szokottak, nekik szelidítésre is vállalkozó befogadó kellene, hogy oltási programjukat megkezdhessék és biztonságban legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése