A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2012. július 4., szerda

Feladás helyett őrület?

Fekete Borsika a gyöngyösi gyepmesteri telepről jön majd
Előre leszögezem: nem őrültünk meg. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ami most történik, csak egy kísérlet, egy próba arra, hogy a Futrinka Egyesületen belüli alap tevékenységi csoportba új életet leheljünk. Egy remény, hogy lesznek támogatók, önkéntesek, segítők, trénerek - sok-sok új ember, aki odafigyel arra, amit felvállaltunk, amit igyekszünk a lehetőségekhez mérten jól csinálni azért, hogy igazán esélytelen kutyák számára is biztosítsunk lehetőséget egy új családra, de legalábbis a biztonságos életre sok-sok szeretettel és tanulással, még akkor is, ha ez esetlegesen éveket (!) jelent az általunk bérelt kennelsoron.

A nagy "fajtamentősdiben" kicsit háttérbe szorult ez a tevékenységi csoport, a fajtákhoz kapcsolódóan könnyebb megtalálni az érdeklődő célcsoportot, míg keverékeket sokan mentenek, ebből fakadóan az a még mindig kevés állatszerető ember, aki hajlandó menhelyről örökbefogadni, számos szervezet védencei közül választhat, illetve önkénteskedni is sok helyen lehet. De mi szeretnénk, ha nálunk is lennének olyan önkéntesek, akik kifejezetten a keverékeinkért vannak mellettünk és azért, amit ezeknek a kutyáknak mi ajánlunk, nyújtunk.

Bog még az oroszlányi gyepmesteri telepen, de hétfőn szabadul
Amikor létrejött a Futrinka Egyesület, a maroknyi csapat havonta dobta össze a mentés költségeit, nem volt adó 1%, nem voltak támogatók, a semmiből teremtettük meg a mostani szervezet alapjait. Abban az időben elsődlegesen keverék kutyákat mentettünk, elsődlegesen az Illatos útról, illetve vidéki gyepmesteri telepekről.   Mindig cél volt az, hogy olyan kutyákat válasszunk, akiket más nem fog, akikben nehezebb meglátni a szépet, akit egy telepről nem vesz magához senki. Így alakult ki az esélytelen feltöltött fogalma, amelybe beleértjük az idős, a beteg, a nem megfelelően szocializált, de a fekete, jellegtelen vagy egyszerűen csak olyan vidéki helyen gyepmesteri telepre kerülő kutyákat is, ahol nincs örökbefogadás, cserében viszont van altatás vagy a lehetőségek szűkösebbek, mint amit mi tudnánk nyújtani. Nagyjából ezek mellett a paraméterek mellett mozgunk most is, de az év elején, látva, hogy az esélytelen tényleg azok és egy-egy kutya hosszú  hónapokat, akár éveket van a gondozásunkban, s a támogatók eltűntek, létszámstopot hirdettünk, illetve a lehetőségekhez  mérten be is tartottuk, s úgy igyekeztünk túlélni, hogy a felszámolást vettük célba. De elfelejtettük közben a célt, ami miatt az egész Egyesület létrejött annak idején. Az pedig az esélytelen keverékek mentése volt.

Blama az oroszlányi gyepmesteri telepen - lehet erre a tekintetre nemet mondani?
Most megrázzuk magunkat és a jelenlegi tizenhárom alapos keverékünk mellé érkezik egy kisebb hadseregnyi új kutya. Igyekszünk úgy segíteni, hogy azokon a gyepmesteri telepeken, ahonnan mentünk, átmenetileg ezzel a segítséggel elkerülhető legyen az altatás. A gyöngyösi gyepmesteri telepről egy veterán mix, Fekete Borsika teszi át  hozzánk a székhelyét, ő mázlista, mert ideiglenes befogadóhoz, PiciBorzas2-ékehez költözhet, úgyhogy el lesz kényeztetve az öreg hölgy. Szombatra szervezzük a fuvarját.

Toll és Kida - anya és lánya még az oroszlányi gyepmesteri telepen
Az oroszlányi gyepmesteri telepről öt alapos és egy tacskó fajtamentéses kutyát tervezünk átvenni, közülük négyen hétfőn érkeznek. Átmenetileg panzióban fogjuk őket elhelyezni, illetve az ő esetükben a kiváltáskor fizetni kell a chipezésüket, oltásukat, ami indulásként is 50.000 Ft. Ehhez jön majd a fuvar és a panziós elhelyezés, s a későbbiekben az ivartalanítások, oltás ismétlések. Ezzel a segítséggel talán átmenetileg szabadul fel elég hely az ottani gyepmesteri telepen, hogy a helyben küzdő, nagyon elkötelezett állatvédő önkéntesek nyerjenek időt a benn maradó kutyák elhelyezéséhez. Így az átvételre kerülő kutyákon túl is segítünk más kutyák életének megmentésében. Ha csak közvetve is, de számít. (Korábban is került hozzánk arról a telepről kutya, közülük Moggy még mindig a gondozásunkban van és várja az igazit.)

Silver Szilva az ózdi gyepmesteri telepen
Emellett régóta jó a kapcsolatunk az ózdi gyepmesteri telepről mentőkkel, akik tényleg erejükön túl szervezik a helyi gyepmesteri telepen ragad kutyák ügyeit. Többször vettünk már át onnan kutyát, jelenleg is van még tőlük származó eb a gondozásunkban: Vadóc és Agar. Most három (vagy négy?) szuka kutya számára igyekszünk helyet teremteni, szintén panzióban indulnának, illetve lesz fuvarköltség is, ebben kérünk majd segítséget.

Természetesen a legnagyobb segítség az ideiglenes befogadás vagy akár végleges gazdának jelentkezés lenne. Hirtelen ugyanis az alap tevékenységi csoport egyidejűleg gondozásban lévő kutyáinak száma majdnem a duplájára nő, ez pedig nagy felelősség, de egyben ezeknek a kutyáknak a lehetőség is. Viszont végképp eladósodni, "csődbe" menni nem szeretnénk, így kérünk mindenkit, hogy ha teheti, legyen rendszeres vagy átmeneti támogatónk. Tényleg minden forint számít! Szeretnénk a jövőben is ilyen kampány-szerű, több kutyára kiterjedő mentéseket bonyolítani, de ehhez minden feltételnek adottá kell válnia. Mi most hiszünk ebben, hisszük, hogy ez lehetséges, mert bár feladni sokkal egyszerűbb lett volna, de akkor mi is lemondtunk volna azokról, akikről már mindenki lemondott.

Fájós lábú német juhász keverék szuka szintén Ózdról
Ha mellettünk vagytok, kövessétek nyomon esélytelen keverék védenceink sorsát is a Facebookon, illetve ha tudnátok, szeretnétek bármiben segíteni, vegyétek fel velünk a kapcsolatot az info@futrinkautca.hu e-mail címen. Minden kicsi figyelem számít!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése