A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2012. július 14., szombat

Péntek 13 = 13 kutya

Tegnap péntek 13-a volt, s hogy mi nem vagyunk babonásak, abból is látható, hogy miután majdnem 13 órakor eljöttem a munkahelyemről, Miskolc irányába vettük az utunkat, hogy ott egészen pontosan 13 kutyát tegyünk a kocsiba, s hozzuk őket magunkkal.

A Futrinka Egyesület Alap Tevékenységi Csoportja igyekszik segíteni azokon a kutyákon, akik régebb óta, gyepmesteri telepeken, érdeklődés nélkül, sok esetben akár az altatásukat várják. Vagyis ők biztosan nem várják, de sokuk számára ez a sors, tetszik vagy sem, nincs mit takargatni: a gyepmesteri telepeken (sőt, amúgy magukat menhelyeknek nevező helyek közül is soknál) altatnak. Sokszor nincs olyan, hogy majd holnap, majd legközelebb, mert annak az adott egyednek talán nincs legközelebb. Mi most stratégiát váltottunk és mentünk, de ehhez számítunk a ti segítségetekre is. Kérünk titeket, hogy legalább tizenhárman utaljatok adományt a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú számlánkra ALAP megjegyzéssel, hogy tudjuk finanszírozni a közelmúltban érkezett kutyasereget, hiszen az oltások, chip, parazitamentesítés, ivartalanítás, egyéb állatorvosi beavatkozások, elhelyezés, élelmezés, fuvar mind-mind költség, s bár tényleg közhely, a sok kicsiből mi ki tudjuk hozni az igazi eredményt, egy-egy kutya életét, amelyet talán sokan egymagukban nem tudnának megfinanszírozni, de rajtunk keresztül részesei lehetnek a menekülésnek, s kennelsorunkon, ideiglenes befogadóinknál akár meg is ismerhetik kiválasztott rész-mentvényüket, ha erre igényt tartanak. Mi megyünk, szervezzük, intézzük, tesszük, de nélkületek nem  menekülhetne senki. Köszönjük!

De kik is a tizenhármak és különben is, hogyan fér be egy kocsiba ennyi kutya...? A válasz könnyű, hiszen nem 13 felnőtt kutyát mentettünk, hanem négy felnőtt és kilenc apró babakutya csatlakozott hozzánk. Igen, babakutyák és igen, babakutyákat alapvetően nem mentünk, mert nagyon törékenyek, nagyon könnyű elveszíteni őket és nagyon nehéz jó befogadót találni. Ez utóbbi is az egyik kulcsa az egésznek, Terkának, a bajor véreb keveréknek és kis családjának szerencséje volt, mert jelentkezett egy önzetlen befogadó, akinél ugyan kennelben, de maximális ellátás mellett, megfelelő körülmények között élhetnek, cseperedhetnek addig, amíg eljön az idő, hogy gazdát keressenek maguknak. Reméljük, hogy mindannyian megérik ezt, bár egyikük nagyon pici a többiekhez képest, a másikuk pedig valószínűleg sérült, az ő kivizsgálása hamarosan megkezdődik. Terka nagyon jó anya, óvja, vigyázza a kicsiket és szoptatja is, a babák kiegyensúlyozottak és  gyönyörűségesen szépek. Terka bízik az emberekben, a babákat bárki megérintheti, Terkának nincs egy rossz szava, de a kutyákkal szemben bevédi őket, érthető módon. Terkának még kb. négy-öt hétnyi intenzív babázni valója van, utána oltva, chipezve, ivartalanítva ő is gazdát keres majd.

A másik három felnőtt kutya látszólag illeszkedik a profilunkba, de amint megismeri őket az ember, nem érti, hogy miért nem kellettek ők eddig senkinek. Az emberek vakok és a külső mögött tényleg nem látják meg a tökéletességet, az értéket? Totyánál pedig az igazi kincs jelleg az első kedves szónál kiderül. Ez a nagyobb termetű, kuvaszosan göndörödő szőrű, de német juhászosan okos pofis kutyahölgy egy óriási nagy szeretet-gombóc. Pocakot mutogat, hogy simogassák, bújik, hízelkedik és soha, de soha, semmire nincs egy rossz szava sem. Tökéletes családi kutya, aki ráadásul tud pórázon sétálni, bár valószínűleg nem tanulta és szobatiszta. Ez a kutya ilyen tökéletességben húzott le hónapokat a miskolci gyepmesteri telepen, kockáztatva a helyhiány miatti elaltatását. S első körben a mi kiválasztotti listánkon sem lett volna rajta, mert mi meg esélyes, nevetős szemű kutyának láttuk, de aztán az ottani segítők jelezték, hogy neki ránk van szüksége. Totya, mivel vemhes volt, átesett az ivartalanításon és most már gyakorlatilag bármikor költözne. Ha van valahol olyan család, aki fel van készülve egy ilyen csupaszív kutyára.

Poppy még szinte gyerek. Egy éves sincs talán, s már meg kellett tapasztalnia, hogy milyen az, amikor egy kutya nem kell. Idegen helyzetekben még meg-megriad, de ő is csupa jó, csupa szeretet. Ha van egy ember körülötte, akiben megbízhat, a világot képes lesz megváltani. Tanulnia kell: sokat. Eddig valószínűleg csak nőtt, nem kapott kiemelt figyelmet, foglalkozást, talán jó szót sem eleget, de ő tudja, hogy mit érnek a kedves szavak, ő ölbe bújik és végtelenül kedves. Kis-közepes termete miatt lakásban is nyugodt szívvel tartható lesz, csak meg kell tanulnia a pórázt, a szobatisztságot, meg kell szoknia a város zaját. Ehhez keresünk ideiglenes befogadót is, persze az sem baj, ha egyből elkötelezett gazdi jelentkezik érte, akihez az ivartalanítását követően elköltözhet majd. Valaki egy igazán különleges kiskutyával lehet majd gazdagabb.

A legnezehebb esetnek Mina (ex-Bodza) ígérkezik. Ő halmozottan hátrányos helyzetű, mert amellett, hogy nem különösebben típusos, inkább jellegtelen, ráadásul a se nem kicsi, se nem nagy kategória, emellett nagyon-nagyon meg van ijedve. Nagyjából ráadásul mindentől. De oldódni fog és akar is, a pozitív megerősítés nála csodákra lesz képes. A kölykével voltak a telepen, a kölyök hamar kikerült, ő viszont nem. Ezen a héten altatás várt volna rá, mi pedig ezt nem hagyhattuk, hiszen többek között pont a Mina-féle kutyákért vagyunk. Hisszük, hogy ha hagyjuk, hogy kibontakozzon a lelke, akkor az majd valaki számára a külsejét is megszépíti, s valakinek ő lesz a leggyönyörűbb, legtökéletesebb társ. Most még nem itt tart. Most még csak egy összetört, rezgős, falusi megamix. De már ott a kis egyéniség csíra, mely hamarosan szárba szökken!

A miskolci gyepmesteri telepen folyamatos a teltház, így aki azon a környéken keres kutyát, nézze meg a gazdára váró kutyák képtárát a Miskolc Gazdátlan Állataiért Facebook oldalon. Egy kutya megmentése nem csak az adott egyedet menti meg, hanem azt is, akit elaltattak volna helyhiány miatt. A gyepmesteri telepről mentő csapat nélkül nem tudtunk volna segítő kezet nyújtani, elkötelezett, lelkes és profi csapat, amiben tudnak, segítenek, ezért pedig nagyon-nagyon hálásak vagyunk nekik!

A Futrinka Egyesület Alap Tevékenységi Csoportja az elmúlt rövid időszak alatt mentett kutyát az oroszlányi, gyöngyösi, ózdi és most már a miskolci gyepmesteri telepről is. Ha sikerül közülük legalább hármat még ideiglenes befogadóknál vagy végleges gazdánál elhelyezni, akkor a jövő hétvégi állomás az Illatos út lesz, ahonnan szintén 3-4 szuka kutyát tervezünk. Szóval ez a tét, a következő lehetőség! Vigyétek kutyáink hírét, osszátok meg hirdetéseiket! Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése