A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2012. július 3., kedd

Samu elhagyta a kennelsort, de még gazdára vár!

Samu ideiglenes befogadóhoz költözött, hogy egy szinttel feljebb tudjon lépni, hiszen kölyök korát egy gyepmesteri telepen töltötte, majd egy vidéki, szerényebb lehetőségekkel rendelkező menhelyre került, ezt követően vettük őt át, így megtanult pórázon sétálni, megismerkedett más kutyákkal és megszokta a kennelsor rendjét, a folyamatosan változó sétáltatókat, de még mindig nem volt rá érdemi érdeklődés, Samunak viszont tovább kellett lépnie. Most ideiglenes befogadónál lakik, hogy tanulja a lakásban élés rendjét, a napi sétákat, a szabályokat. Befogadója rendszeres beszámolókat ígért Samuról. Íme az első:


Samu első napja (estéje) nálunk. Küldök róla 2 képet. Úgy tűnik a férfiakhoz vonzódik kicsit jobban, Zolihoz látszott húzni. Eleinte vágyott az elsiető kocsi utasai iránt, állt sokat a kapunál, majd lassan belenyugodott. Sokszor ivott. Hívogattuk, de még nem nagyon reagált rá. Kaja-jutalomfalat és játék, labda nem érdekelte. (Egyszer elment a labda után.) Keresi velünk a kapcsolatot, örül a simogatásnak, kedves szónak, de még félénk, főleg amikor Kitti közénk állt (főleg nálam, talán ezért ment Zolihoz inkább) féltékenységében (de nem bántotta, nem kapott felé vagy ilyesmi, csak a testével közénk állt), akkor vette a lapot és átengedett, arrébb ment.
Este egy rövidet sétáltunk a pataknál. Úgy tűnt felélénkült tőle, már a kapun kilépve izgága lett, rángatott a pórázon, de aztán nem nagyon húzott, a patak parton is élénk volt, érdeklődő, szaglászott mindent. Kicsit a vízbe is belement térdig. Folyamatosan beszéltem hozzá, hogy szokja a hangomat. Mindent csináltattam vele, ahogy Kittivel szoktuk, hol kell megállni, leülni az út szélénél, ilyesmi. Majd lassan beletanulhat ő is.
Séta után bevittük őket a lakásba. Félt és az ajtótól nem akart eljönni, az első képen látszik, hogy a kijáratot nézte. Kitti is vigasztalta finoman "babusgatta", majd békén hagyta. Nem erőltettük. Ideges volt, nagyon lihegett, de pár perc múlva megnyugodott, majd már a konyha felé fordulva feküdt és nézte ahogy jövünk - megyünk, közben szunyókálni próbált, gondolom fáradt.
A macska is kisétált a konyhába (nem örült :) ), Samu nem reagált rá, ahogy előtte a szomszéd macskájára sem, aki érdeklődve jött a kapuhoz. Kittivel ismerik egymást, mindig fúj rá a kerítésnél, most is, de Samu - bár látta a játékukat, nem érdekelte.  
Később kivittem őket a kertbe. Szépen jött amikor hívtam. Pisilt is, de kakilni még nem láttuk. Talán nem volt még mit, mivel korábban kijött belőle minden a szállításkor. Az ajtó közelében lefekszik a kőre, egyenlőre nem tudtuk rávenni, hogy a rongyokra feküdjön, pedig próbáltuk az ajtóhoz is tenni az egyiket. Mind1, nem erőltetjük.
Kitti egyébként - ahogy gondoltam - jól viseli a közelségét, próbál vele kapcsolatot teremteni, de nem piszkálja erőszakosan.
Később Samu testbeszédével jelezte, hogy éhes. Próbáltam egy kis darab kenyeret adni neki, hogy lássam valóban eszik-e. Érdekelte, de végül nem ette meg. Kinyitottuk neki a száraz eledelét, kapott egy marékkal egy tálkába és ezt megette. Később adtunk neki még, mert úgy tűnt éhes és a kaja közelebb hoz minket. Hívásra és az étel miatt a konyha közepéig már eljött. Kitti jól viselkedett, ő is kapott a saját kajájából kicsit arrébb repetát, így nem volt semmilyen vita az étel miatt. Persze mikor üres lett Samu tálja, akkor megengedtem, hogy Kitti is megszagolja a tálkát, mert érdekelte, mohón figyelte az evését, de ő nagyon fegyelmezett (így neveltem) és addig nem ment oda, amíg nem engedtem. Így szerintem tudnak együtt enni, felügyelettel persze. Egyenlőre ő csak este fog kapni és csak tápot, ahogy - gondolom - eddig megszokta. Ki kell tapasztalnom még, hogy mennyit kell adni neki. (Én Kittinek szoktam húslevest főzni zöldségekkel, rizzsel és felesben adom a tápjával.) Gondolom ha a séták miatt erősödik majd, akkor több ételt fog kapni. A szőre alatt elég vékonyka, érezni a csontjait, a gerincét.
Most éjfél körül még egyszer kivittem őket, jönnek szépen mindketten kifelé ahogy hívom őket. Másodszorra már értette miről szól a dolog. Pisiltek egyet, ahová Kitti, oda utána Samu is, egymás mellett sétálgattak, érdeklődtek mit szaglászik a másik, szerintem kezdenek összeszokni, aztán bejöttünk éjszakára. Érdekes, hogy visszajövetelkor Samu már érdeklődve nézett rám az ajtó felé menve, hogy "na megyünk vissza, mit szeretnél?" :)
Egyenlőre nagyon alázatosan, félénken viselkedik, de már érdeklődve figyel, nem okozott semmi bajt, remélem így is marad.
Most lefekszem. Nem ígérem, hogy minden nap és ilyen hosszan írok. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése