A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2011. szeptember 6., kedd

Az esélytelenek vége? (Búcsúposzt...)

Zoé 2007 óta nem kell senkinek...
A Futrinka Egyesület Alap Tevékenységi Csoportja kiemelten az esélytelen, jellemzően keverék kutyák számára ad új esélyt. Hogy mit tekintünk esélytelennek, számtalanszor leírtuk, de azt valójában soha, hogy ez egyben - gazdálkodási szempontból - mit jelent. Most pedig, a tevékenységi csoport anyagi helyzete és az adó 1%-ból erre a mentőegységre fordítható, közel két millió forint egybevetéséből olyan következtetéseket kell levonnunk, amelyek nem csak az esélytelenek lehetőségeit csökkentik, hanem hatással lesznek a többi tevékenységi egységre is. Honnan is kezdjem?

Az "alapos" kutyák egy jelentős része már induló állapotban is tudottan nagy állatorvosi költségvonzattal érkezik, hiszen öregek, s ebből fakadóan már a kivizsgálás is nagyobb tétel, de sokan daganatosak, műtétre, egyéb beavatkozásra szorulnak vagy tartósan gyógyszert szednek, esetleg speciális tápra van szükségük. Van olyan kutya, akit a legnagyobb gondosság mellett sem tudunk megmenteni, s bár mindent megpróbálunk, mégis csak az marad, hogy méltóságban engedjük el. Meg a számla. Év közben is igyekszünk törlesztgetni állatorvosi tartozásainkat, de még így is közel 800.000 Ft tartozásunk maradt az egyik állatkórházban, amit rendezni kell.

Floki túl idős és túl fekete
Az "alapos" kutyák többsége esélytelen a gyors gazdára találásra, ebből fakadóan az ideiglenes befogadók számára sem olyan "kurrensek", hiszen nem tudjuk garantálni, hogy mikor tudjuk az érintett kutyát örökbefogadóhoz helyezni, sok védencünk már évek óta velünk él, számukra a kennelsor már az otthonuknak számít. S elérkeztem a legnagyobb kiadáshoz, amelyre fedezetet teremteni egyszerűen képtelenséggé vált, tekintettel arra, hogy az alap tevékenységi csoport kutyáinak  nincs igazi támogató bázisa, nincsenek elszánt, elkötelezett és a mentést tartósan, mégha csak kisebb összeggel finanszírozni tudó önkéntesei, támogatói. Tekintettel arra, hogy a kennelsor bérleti díja és az alkalmazottunk munkabére fix költségnek tekinthető, amelyet részben kennelhasználat alapján, részben a kutyák által eltöltött napok alapján osztunk fel, sajnos nem kell hozzá közgazdásznak lenni, hogy az ember megállapítsa, az alapos kutyák száma, a gyakorlati számbeli változatlanságuk okán havi szinten ez kb. 270.000 Ft biztos kiadást jelent. Mivel bevételi oldalon ezt semmi nem kompenzálja, így minden erőfeszítésünk ellenére is eladósodott az alap kassza, jelenleg közel 900.000 Ft-tal tartozik más, egyesületen belüli tevékenységi csoportnak. Ezt az összeget az adó 1%-ból vissza kell adnunk, hiszen - bár azért vagyunk egy egyesület, hogy egymást is segítsük, de más mentési lehetőségeit nem csökkenthetjük.

Mimóza emberi érintés nélkül tengődött
Tengelicen. Ő tehet róla, hogy nem is
keresi az ember társaságát?
Praktikusan ez azt jelenti, hogy ha az állatorvosi költségeket, s az egyesületi belső tartozásokat rendezzük, nem marad pénzünk arra, hogy a 2011. év hátralévő részét, illetve a 2012-es évet finanszírozni tudjuk. Így tényleges létszámstoppot rendeltünk el, most már csak a jelenleg még a várólistánkon szereplő kutyákat tudjuk fogadni, viszont utána képletesen szólva bedobjuk a törölközőt, s arra koncentrálunk, hogy legalább azokat a kutyákat örökbeadjuk valahogy, akikre legalább lehet egy pici érdeklődés, csak meg kell találni a formáját annak, hogy eljussunk a potenciális örökbefogadókhoz. Ezáltal a fix költségek ránk eső részét tudjuk talán csökkenteni, de ez is csak abban az esetben igaz, ha a felszabaduló helyeket más tevékenységi csoportok be tudják tölteni. Ha nem, akkor sajnos a csökkenő állatlétszám mellett sem csökkennek a fizetendő terheink.

Nem túl reménykeltő a helyzet, s sajnos azt is be kell tervezni, hogy a következő évben sem számíthatunk több adó 1%-os bevételre, hiszen a válság egyrészről amúgy is meglátszana az adó 1%-ok alakulásán, de nem segít az adórendszer változása sem. S nem tervezhetünk a nincsre, ezt mindannyiunknak be kell látni.

Álomkutya, de nem elég szép -
tényleg senki nem lát a külcsíny mögé?
Jelenleg 19 tartós védencünk van, ebből ketten (Elly és Csíbor) gazdijelöltesek (Elly tüzelés miatt az ivartalanítási beavatkozásra vár, Csíbornak még chipet és oltásokat kell kapnia, ő az ivartalanításon már túl van). A 19 kutyából 14 él a tárnoki kennelsoron (vagyis egy még nem érkezett meg, de hamarosan ő is Tárnokon lesz - a görög import Hercules). Az idősebb kutyáink speciális tápot, állatorvosi kontrollt igényelnek. Nem túl reménykeltő a helyzet, tudjuk. Az esélyteleneknek akartunk segíteni, de esélytelenné váltunk arra, hogy ezt ténylegesen működtetni tudjuk. Azokért viszont, akik a gondozásunkban vannak: felelünk. Őket nem fenyegetheti veszély, a számukra szükséges ellátást biztosítanunk kell, akármi is történik. S reménykedés mellett is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy közülük minél többen gazdára találhassanak.

Más kérdés, hogy kinek kell Orik bácsi, a rozoga veterán vagy Vili, a megérinthetetlen? Ki nyújt szerető otthont Zoénak, aki 2007. óta nem kell senkinek vagy Floki bácsi, aki bár agilis és aktív, teljesen egészséges is, de idős, s más kutyákkal való viszonya sajnos nem tekinthető rózsásnak. Ott van Mimóza, aki nem szokta az emberi érintést, de türelmet, időt senki nem áldoz rá, hiszen könnyedén találhat bárki olyan kutyát, akiért nem kell küzdeni, mert jól szocializált, egészséges, csak épp otthona nincs.

Hát, így állunk. Lehet minket felelőtlennek nevezni, azzal nem leszünk előrébb. Terveztünk valahogy, de a tervek, lehetőségek felborultak. A korábban finanszírozható modell megszűnt, most már a túlélésért küzdünk, hogy az a közel húsz kutya nem szenvedjen hátrányt semmiben.

Tudjuk, hogy sokan kérnek, hiszen hasonló helyzetben van mindenki mostanában. Nem csak az állatvédelemben, általánosságban igaz ez a civil szervezetekre, de a háztartásokra is. Mi sem tehetünk mást. Aki megengedheti magának, hogy akár csak 500 Ft-ról lemondjon az alap tevékenységi csoport javára, kérjük tegye meg: Futrinka Egyesület K&H Bank 10404089-49575251-57561000 - a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy ALAP.

Ha valaki nem tud pénzügyileg segíteni, nekünk az is sokat jelent, ha egy-egy kutyánk ideiglenes befogadóhoz kerülhet vagy ha valahonnan, a föld alól is, de előkerül egy elkötelezett gazda, aki pont őket akarja, így minden hirdető, interneten hirdetést megosztót vagy a településén legális helyekre papíralapú plakátot kihelyezőt nagy tisztelettel fogadunk. Jelentkezni, egyeztetni az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet, kérésre nyomtatott plakátot postai úton tudunk küldeni.

----------------------

2011. szeptember 14.

Szeretném megköszönni azt a támogatást, amit a beírás hatására az alap tevékenységi csoport esélytelenjeinek nyújtottatok, és egyben mindenkit megnyugtatok, hogy a befolyó összegek láttán nem "gurul el a gyógyszerünk", tudatában vagyunk annak, hogy most a már gondozásunkban lévő kutyákra kell koncentrálnunk, számukra kell a biztonságos ellátáshoz szükséges pénzügyi és egyéb feltételeket biztosítani.

A blogbejegyzés megírása óta 281.179 Ft érkezett a számlánkra, így a belső tartozás egy része rendezésre kerülhetett, köszönjük!

Kiemelt támogatóként szeretném kiemelni Sz. Katalint, akitől a beérkezett adomány több, mint 50%-a érkezett. Köszönjük szépen, hogy mellettünk van, hogy segít!

A további támogatók, akiknek szintén szeretnénk megköszönni és ha igényt tartanak rá, a készlet erejéig adnánk a támogatói "szőranyás" trikóból is, csak küldjék el a méretet + a postai címet az info@futrinkautca.hu e-mail címre, ahová - nem az Egyesület pénzéből, hanem a saját pénzemből - postázni tudom.

Sz. Natália
H. Orsolya
T. Csilla
F. Dezső
Sz. B. Judit
Sz. Tamás Ferenc
B. Péter
K. Éva
M. Melinda
E. Csilla
H. Dorottya
B. Iván és neje
S-H. G.
L. Ágnes
K. Gyöngyi Lívia
G. Vera Irma
Á. Judit
L. Györgyné

Köszönjük!

További jóhír, hogy a várólistánkról három kutya sorsa megoldódott, így velük már nem kell számolnunk. Különösen nagy öröm, hogy Hercules, a görög "import" rotweiler is gazdára talált.

2011. szeptember 22.

Csíbor, Héma és Rabbit gazdára találtak, ezen a héten Elly is elköltözik a gondozásunkból. Ha nem is rohamléptekkel, de az alap tevékenységi csoport védenceinek száma csökken. Ez persze automatikusan nem megoldás minden problémára, hiszen a tárnoki kennelsorra, ha nem érkezik más tevékenységi csoporttól kutya, akkor az arányok nem nagyon javulnak, de az egyéb, kapcsolódó kiadások csökkenése mindenképpen jó eredmény.

Az elmúlt időszakban további 39.000 Ft támogatás érkezett, amelyet szintén nagyon köszönünk!

Az adományozók:

M. Melinda
H. Veronika
U. Anna
A-T. László és Emese
Fné Sz. Zsuzsanna
T. Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése