A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2011. szeptember 17., szombat

Kor-történet - nem beteg, csak idősödik

Orik valaki mellett leélt egy életet, de most
újra kell kezdenie: tíz éven túl, rozoga hátsó
féllel, megkopott látással és hallással,
rigolyákkal... Ilyenkor már nem egyszerű...
Felnőtt létem alatt eddig nem éltem meg egyetlen saját kutya öregedését sem. Kezdetben kifejezetten idős kutyákat fogadtam magamhoz, mind Nudli néni és Sissy hercegnő elmúltak tíz évesek, amikor hozzám kerültek. Mondhatni belecseppentem az öregkorukba, állapotot rögzítettem, nem annyira megéltem a változásokat. Azokat valaki már előttem elmulasztotta, így leginkább a tűzoltás maradt.

Ahogy nézegettem saját három kutyámat valamelyik este, meglepődve vettem észre, hogy az egyikük őszül. Ekkor jutott eszembe, hogy bár a mostani csapatom kimondottan fiatal kutyákból áll (mindhárman 2007-es évjáratúra becsültek), de amilyen gyorsan telnek a hetek, hónapok, évek, egyszer csak itt állok majd egy korosodó csapattal. De mire is kell figyelnem? Mi változik majd?

Ahogy telnek az évek, a kutyák szervezete elhasználódik, izületeik megkopnak, mozgása lassabbá válik, hamarabb elfáradnak és többet alszanak, mint korábban tették. Hallásuk megromlik, nem ritka az időskori süketség előfordulása sem. A látásuk is elhomályosul, hályog alakulhat ki, s ez a mozgásukat, reakcióikat sok esetben instabillá teszi. Ahogy házi kedvenceink várható élettartama a megfelelő táplálásnak, orvosi ellátásnak köszönhetően emelkedett, úgy jelentek meg olyan betegségek, melyek pár évtizede még rendkívül ritkának számítottak egészen egyszerűen abból az okból fakadóan, hogy a kutyák nem élték meg azt a kort, amikor ezek a betegségek nagyobb számban előfordulnak. A daganatos megbetegedések mellett a szívproblémák is általánosnak tekinthetők.

Fontos tehát, hogy odafigyeljünk és alkalmazkodjunk kutyánk változó igényeihez, hiszen a kellő gondossággal meghosszabbíthatjuk az együtt töltendő időt, s melyik szerető gazda ne törekedne ilyesmire?

Hályogos szem - az egyik már menthetetlen, de a másik szemben még "csak"
elkezdődtek a folyamatok, szemcseppel szinten tartható
A csökkenő mozgásigény és a bélműködés változásai miatt át kell alakítani a tápanyagbevitelt, hiszen a kevésbé aktív életmódhoz alacsonyabb, de rostban gazdagabb kutyaeledel dukál. Idős korban már kerülni kell a csontetést, hiszen az bélsárpangást eredményezhet. Viszont a fogak és általánosságban a száj állapotára érdemes odafigyelnünk, s kordában tartani a fogkövet, mert az később gyulladást és a fogak idő előtti elveszítését eredményezheti.

Ne pironkodjunk, ha korosodó kutyánkat a hidegebb napokon betakarjuk, s a sétához beöltöztetjük, hiszen az évek múlásával a szőrzetük megritkul, a bőrük rugalmatlanabbá válik, így a hőháztartásuknak már nem lesznek annyira a saját mancsukban, mint fiatalabb éveikben.

Ronin egyelőre bőven letagadhatna a
tíz évéből, bár a szervezete azért már
bőven küldi a jeleket: szalad az idő...
A gazda felelőssége, hogy időben felismerje az öregedés jeleit, s igyekezzen kontroll alatt tartani a változásokat, hogy időben közbeavatkozhasson, ha egy-egy folyamat rossz irányba fordul. Egy vérkép sokat segíthet a szervek általános állapotáról való ismeretszerzéshez, s ultrahang is sok állatorvosi rendelőben van mostanra, így áttekinthető a hasüreg. A szem-fül-száj állapota mellett az izületekre is oda kell figyelnünk, ha fájdalmat észlelünk, azt valami módon csillapítanunk kell, de különböző természetes anyagokkal is segíthetjük kutyánkat. (Persze a csökkent aktivitás miatt a testsúly-kontrollra is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, egy túlsúlyossá váló idős kutya életét éppen az őt "kényeztető" gazda rövidíti meg.)

Persze nem akarom, hogy az enyémek valaha is megöregedjenek. Ha tehetném, én is megállnék itt és most, nem szeretnék még egy születésnapot, csak úgy élnék ebben az életkorban, amíg a világ. De nincs ilyen választásom, így figyelek. S bár a sajátjaim 2007-es évjáratúak, már most elkezdek felkészülni arra, hogy nem mindig lesznek fiatalok...

Ha valaki szeretné felmérni kutyája állapotát, érdemes megkérdeznie állatorvosát a lehetőségekről. Egy pici odafigyeléssel éveket nyerhetünk együtt.

-------------------------------------------------------------------

A Futrinka Egyesület egyik együttműködő állatorvosi partnerénél ebben a hónapban kedvezményesen vehető igénybe az idős kutyák szűrővizsgálata - benne vérképpel, ultrahangos vizsgálattal és tanácsadással. Részletek a www.pozsonyidoki.hu oldalon az "akciók" menüpont alatt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése