A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

A FUTRINKA EGYESÜLET ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTJÁNAK BEMUTATKOZÓ BLOGJA

2011. szeptember 15., csütörtök

A hét kutyája: Vadóc (Vadóc sucht ein Zuhause)

Vadóc egy majdnem német juhász
Vadócot az ózdi gyepmesteri telepről mentette egy magánszemély állatvédő néhány éve. Az ottani telepre bekerülő kutyákat addig szinte kivétel nélkül altatás várta, de néhány magánszemély igyekezett a kutyák hirdetését, szervezetekhez, segítőkhöz való kiközvetítését intézni, így lettek olyan szerencsések, akiknek a telep nem az utolsó állomást jelentette. (Amikor egy-egy ilyen mondatot leírok, mindig összeszorul a szívem, hiszen évente több tízezer kutya életét oltják ki gyepmesteri telepeken a gondatlan gazdák, felelőtlen emberek miatt vagy csak azért, mert az érintett telep a jogszabályban rögzített feladatainak, miszerint az eredeti gazdát keresni köteles a rendelkezésére álló eszközökkel, sem képes megfelelni. Ugyanúgy elaltatják azokat a kutyákat, akiket sokszor a mostanában divatos állatvédőrként "koboznak el" rossz gazdától, majd más megoldás hiányában egy helyi gyepmesteri telepre kerülnek, hogy a lánc mellett az életüktől is elbúcsúzhassanak. Janus-arcú társadalom vagyunk mi...)

Nem tévedés, ez ugyanaz a kutya - a gyepmesteri telepen
Vadóc több évet egy panzió kennelében élt, minimális emberi kapcsolattal, leginkább azért, mert féltek tőle: Vadóc nem egy kisimult idegrendszerű kutya, ráadásul dominanciára hajlamos, s volt rá példa, hogy valakit megharapott. Úgy alakult, hogy a magánszeméllyel megegyezve átvettük Vadócot.

Idáig jutottunk, de akárkinek ez a mutatvány még nem ajánlott
Nem indult zökkenőmentesen az élet vele, mert meg kellett szoknia a sétákat, s el kellett fogadnia, hogy a sétákhoz akkor juthat hozzá, ha nem gonoszkodik senkivel. Kiderült, hogy Vadóc kommunikációja is teljesen rossz, örömében is morog, így az ember soha nem tudhatja, hányadán áll vele. Mert nem minden morgás öröm. Kezdetben nem viselte el, ha a fejéhez értek, mostanra már élvezi azt is.

Olyan családot keresünk számára, ahol hatalmas türelemmel és szeretettel foglalkoznának vele, s biztosítanák, hogy boldog lehessen hátralévő életében. Szuka kutyákkal barátságos, de az ételét hajlamos bevédeni, így az etetésnél figyelni kell. Hirtelen mozdulatokra odakaphat, így gyermek mellé egyáltalán nem ajánlott. Kutyás tapasztalat elengedhetetlen.

Pórázon tökéletesen sétál, a szuka kutyákat szereti
Vadóc nem rossz kutya. Nem úgy indult. Mi emberek tehetünk arról, hogy ilyenné vált. Egyértelműen rossz tapasztalatokból építkezik, s már most is jól látható, hogy az odafigyelés, törődés hatására milyen hatalmas lépéseket tett meg. Felénk.

Vadócról az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet érdeklődni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése